Kommunen tar över insamlingen av förpackningar

Återvinningssymbol

Enligt ett regeringsbeslut om en ny förordning tar landets kommuner över ansvaret för insamlingen av hushållens förpackningar från FTI (Förpackningsinsamlingen) från och med 1 januari 2024.

Lilla Edets kommun kommer att ta över de befintliga återvinningsstationerna och planerar i dagsläget inte att ta bort någon station. Så du som kommuninvånare kan lämna dina förpackningar på samma plats och på samma sätt som tidigare. Skillnaden blir att du från och med 1 januari 2024 rapporterar om fulla containrar och nedskräpning på återvinningsstationerna till Lilla Edets kommun istället för till FTI. Detta gör du då antingen via appen ”Ett bättre Lilla Edet Öppnas i nytt fönster.” eller genom att ta kontakt med avfall- och återvinningsenhetens kundtjänst.

Avfall- och återvinningsenhetens kundtjänst

Telefon: 0520-65 96 55
Telefontider: vardagar kl. 9-11
E-post: avfall@lillaedet.se

Syftet med nya förordningen

Huvudsyftet med den nya förordningen är att öka återvinningen av förpackningar samt minska mängden förpackningar och förpackningsavfall. Reglerna innebär bland annat:

  • Kommunerna tar över ansvaret för att samla in förpackningsavfall 1 januari 2024.
  • Från och med 2026 blir kommunerna även ansvariga för att se till att förpackningsavfall kan lämnas för återvinning på ett enkelt sätt på allmänna platser, som exempelvis på torg och i parker.
  • Senast 1 januari 2027 ska kommunerna ha infört fastighetsnära insamling av förpackningar från hushållen (papper, plast, glas och metall). Utöver detta ska skrymmande förpackningar av papper och plast samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Bygga, bo och miljö

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Stor gäng med människor framför kameran i en mässhall.
  • Fem personer ler in i kameran. De står i en gårdsbutik och en kvinna i mitten håller i ett diplom.

  • Företagsbesök hos Ehrenhofers Gård AB

    I onsdags besökte kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen Ehrenhofers Gård AB i Lödöse. Företagsbesök är en del av den pågående Näring...
  • Fyra personer ler in i kameran. De två kvinnorna i mitten håller ett diplom och den ena håller i en liten hund.

  • Företagsbesök hos Style By Katinka

    Nu pågår Näringslivsveckan. Då passar kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen på att besöka lokala företag för att samtala kring bland...