Stor energibesparing under 2023

Belysningsstolpe och kvinna i helbild.

Anna Berlin, chef stadsmiljöenheten, på cykelbanan utefter Kungälvsvägen på Ström där gatubelysningens stolpar, kablar och armaturer har bytts ut.

Lilla Edets kommun minskade sin energianvändning i tekniska verksamheter under förra året. Inom vatten och avlopp, gatubelysning och fritidsanläggningar blev el-användningen nio procent lägre 2023 jämfört med 2022.

Energieffektivisering har varit prioriterat inom sektor samhälles alla verksamheter under 2023, som ett av samhällsnämndens särskilda mål för året.

El-användningen inom vatten och avlopp, gatubelysning och fritidsanläggningar blev nio procent lägre 2023 jämfört med 2022. Minskningen blev 275 000 kWh. Vilket motsvarar energianvändningen i 14 standardvillor. Det innebär besparing av både pengar och naturresurser.

– Vi ser över alla våra kostnader och är alltid måna om att använda skattepengarna på bästa sätt. I den energibesparing som gjorts finns både ett miljöperspektiv och ekonomiskt perspektiv, säger Karin Holmström, chef för sektor samhälle.

Sparar mycket med LED i gatubelysningen

Utrustning och flöden inom vatten- och avloppsverksamheten har setts över. Ett annat exempel på arbete som lett till energibesparing är det utbyte till LED-belysning i motionsspår och gatubelysning som nu utförts.

– LED är överlägset bästa ljuskällan avseende både energieffektivitet och livslängd. LED-armaturer har upp emot 75 000 brinntimmar medan traditionella ljuskällor beräknas ha enbart 16 000 brinntimmar innan de behöver bytas ut. Att byta ut samtliga armaturer till LED-armatur skulle ge en direkt energikostnadsbesparing på över 100 000 kronor per år. LED-armaturer är dessutom mer driftsäkra och kräver inte lika mycket underhåll, säger Anna Berlin, chef stadsmiljöenheten.

Målet är att byta ut all gatubelysning till LED till sommaren 2025 och mycket är redan gjort, framför allt i kommunens yttre områden. De områden som är kvar är delar av Ström, i stort sett hela Göta och tätorten Lilla Edet.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Bygga, bo och miljö

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Stor gäng med människor framför kameran i en mässhall.
  • Fem personer ler in i kameran. De står i en gårdsbutik och en kvinna i mitten håller i ett diplom.

  • Företagsbesök hos Ehrenhofers Gård AB

    I onsdags besökte kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen Ehrenhofers Gård AB i Lödöse. Företagsbesök är en del av den pågående Näring...
  • Fyra personer ler in i kameran. De två kvinnorna i mitten håller ett diplom och den ena håller i en liten hund.

  • Företagsbesök hos Style By Katinka

    Nu pågår Näringslivsveckan. Då passar kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen på att besöka lokala företag för att samtala kring bland...