Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2013-12-05
Senast uppdaterad: 2013-12-05

Tänkvärd föreställning för årskurs 9

Ola och Mari, Regionteater Väst
Finns det något i ditt liv som du inte kan berätta för någon? Frågan är central i  klassrumsföreställningen Research som visas för eleverna i årskurs 9 på Tingbergsskolan och Fuxernaskolan under veckan.

Eleverna sätter sig i bänkarna. Skådespelaren Ola Hedén och Mari Hansson från Regionteater Väst delar ut färgglada hörlurar och alla trycker på start. Musiken börjar dåna i öronen, innan huvudpersonen börjar tala. Han delar med sig av sin historia, sina reflektioner och många tankar.

Huvudpersonen sitter stilla längst fram i klassrummet. Ibland rör han sig, snyter sig eller häller upp kaffe. I övrigt utspelar sig föreställningen i hörlurarna, hos eleverna i bänkraderna.

- Detta är en föreställningsform som vi aldrig har testat förut, berättar Mari Hansson. Vi har spelat mycket klassrumsteater, men aldrig med hörlurar. Eftersom det är en maffig och kompakt historia är den svår att ha som monolog. Nu får varje elev vara ensam med berättelsen.

Eleverna får höra den sanna historien om Peter. Peter som blir indragen i en skåpbil och misshandlad av nazister. Peter som får hakkors inskurna i kroppen.

Peter berättar inte för någon. Han undviker alla situationer där han kan behöva visa sin ärrade överkropp. Och frågan ekar i hörlurarna; finns det något i ditt liv som du inte kan berätta för någon?

- Ämnet berör många, på olika sätt. Vi måste kunna prata även om svåra saker, säger Mari Hansson.

Elin Olsson i årskurs 9 på Tingbergsskolan tycker att föreställningen var bra.
- Det var intressant det han berättade, säger hon.

Efteråt finns möjlighet för lärarna att arbeta med skolmaterial som hör till föreställningen och eleverna kan få reflektera över vad de har hört.

Under nästa år fortsätter samarbetet med Regionteater Väst. Då kommer alla elever i F-9 att få ta del av en dans- eller teaterföreställning.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »