Söndag 3 december sänds Historien om Sverige – då är vi i våra trakter och Lödöse museum medverkar

Bild och grafik med medverkande personer och karaktärer från SVTs Sveriges Historia.

Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning någonsin. Varje söndag sedan i början av november har vi kunnat följa Sveriges historia från istiden och framåt. Söndag 3 december får vi veta mer om vår trakts historiska rötter och om staden Lödöse.

Under tio avsnitt skildras händelser och personer som har förändrat Sverige och över 300 experter har bidragit till innehållet. 100 av dem medverkar också i serien.

Söndag 3 december sänds femte avsnittet ”Kampen om tronen, år 1361-1560”. Där får vi veta mer om vår trakts historiska rötter och om staden Lödöse och varför den flyttades. Lödöse museums pedagog Marie Schmidt medverkar och berättar bland annat om barnen på medeltiden och visar hur medeltida leksaker såg ut.

Besök gärna Lödöse museum

Lödöse var platsen för en av Sveriges första medeltida städer. På Lödöse museum levandegörs historien och finns tillgänglig både för vuxna och barn.

Läs mer om Lödöse museum på deras webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om SVT:s avsnitt 5 ”Kampen om tronen 1361 – 1560”

Pesten drar fram i vågor och skapar osäkerhet och kaos. Kungarna avlöser varandra i ständiga maktstrider. Under slaget i Visby dödas cirka 1200 personer. Gotlänningarna gräver ner mynt och värdesaker för att de ska ligga säkert tills strider och plundringar är över - Duneskatten är en av de största medeltida skatterna i Skandinavien.


En tid styrs riket av den danska drottningen Margareta, en mycket skicklig politiker och förhandlare. De många kamperna om tronen leder fram till Stockholms blodbad, en av de mest brutala händelserna i Sveriges historia. I Gamla stan halshuggs eller hängs omkring 100 personer.

Efter blodbadet tar Gustav Eriksson Vasa ledningen över ett bondeuppror och intar Stockholm. Den 6 juni 1523 väljs han till kung över Sverige i Strängnäs domkyrka. Gustav Vasa inför arvsmonarki och lägger grunden för den statsbildning som gäller än i våra dagar.

Se Historien om Sverige på SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Uppleva och göra

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Visionsbild visar hur en triangelformad sluss i Lilla Edet kan komma att utformas.
  • Ett barn med vita handskar står på huk på gräsyta med en halvfull plastpåse 
  • Bild på några grenar med vita blommor men en blå himmel bakom