Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2012-09-03
Senast uppdaterad: 2012-09-03

Tips för svampplockare

Korg med kantareller
Under sensommaren och hösten är det många som gillar att plocka svamp. Här har vi samlat några tips som kan komma väl till hands.

Plocka svamp


Du får fritt plocka blommor, bär och svamp i naturen, men var uppmärksam på att vissa växter är fridlysta och därför inte får plockas.

Plocka gärna i korg, då luftas svampen medan du plockar nya. Svampar kan inte andas i plastpåsar och utvecklar bakterier lättare. Du plockar dina svampar genom att greppa foten och vrida eller vicka upp dem. Tänk på att få med hela svampen, så att du kan artbestämma den.

Rensa svamp


Grovrensa helst svampen redan ute i skogen. Använd en bra svampkniv, helst med borst, så du kan borsta bort jord och grovrensa direkt vid plockning. När du kommer hem kan du finrensa med en ren borste innan tillagningen. Skölj endast svampen om den är väldigt smutsig.  

Tillagning och förvaring


Svampar är färskvara. Tillaga eller förbered svampen så fort du kan, det är inte bra för svampen att ligga för länge. Det går bra att förvara rensade svampar i kylskåp något dygn. Det går också att torka eller frysa dem. Vid frysning är det bra om du först kokar bort vattnet ur svamparna.

Giftiga svampar


Giftiga svampar blir inte ätliga när man förväller dem, de är fortfarande giftiga. Här kan du se vilka svampar som är giftiga   Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(Källa: Svampguiden.com)

Hitta svamp i kommunen


I högerspalten hittar du länkar till naturområden och vandringsleder i Lilla Edets kommun där du också kan njuta av vacker natur. Det anordnas också svampvandringar runt om i kommunen, håll utkik i evenemangskalendern.

OBS - svampkonsultationen den 8 september är inställd!

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »