Mobila poliskontoret i Lilla Edet arbetar på nytt sätt

Två poliser står på en gångbana i centrala Lilla Edet

Oftast är det Lars och Jan du möter hos mobila poliskontoret i Lilla Edet.

Sedan några veckor tillbaka har mobila poliskontoret inga fasta besökstider i Lilla Edet. I stället kan du träffa på dem under varierande veckodagar vid parkeringen utanför ICA Boström och då ofta mellan kl. 10-14. Oftast blir det, liksom tidigare, en dag i veckan mobila poliskontoret kommer till Lilla Edet.

Bakom förändringen står Polisens nya arbetssätt.

— Polisen arbetar på ett nytt sätt, med lägesbilder. Arbetssättet är mer relationsskapande och uppsökande än tidigare och resurserna ska kunna styras dit de behövs bäst för tillfället. Rörliga tider passar bättre in i det arbetssättet, berättar Jan som tillsammans med kollegan Lars oftast bemannar mobila poliskontoret.

Antalet besök under fasta besökstider har också minskat betydligt under de senaste åren.

— Fler människor gör till exempel sin polisanmälan eller lämnar tips digitalt via webben. Vi ser att antalet besök hos mobila poliskontoret har minskat under en längre tid och det bidrar så klart också till att vi ändrar vårt arbetssätt, berättar Jan.

Arbetar med lägesbilder

När mobila poliskontoret är på plats passar polisen på att besöka företag i Lilla Edets centrum för att verka relationsskapande och checka av hur företagarna upplever situationen för tillfället, något som också ger underlag till den lägesbild som polisen varje vecka uppdaterar. Också Lilla Edets kommun och Edethus tar fram veckovisa lägesbilder och dessa matchas sedan mot varandra för att alla tre aktörer tillsammans ska få en övergripande bild av nuläget och kunna agera efter den. Kommunpolis Johan Lindén:

— Mobila poliskontorets nya arbetssätt fångar på ett mer aktivt sätt in information till lägesbilden. Att vi väljer att stå mitt i centrum, i hjärtat av Lilla Edet, beror på att mycket folk rör sig där och vi är synliga och tillgängliga för invånarna och handlarna. Det finns även fördelar med att vi dyker upp oanmälda, så att säga. Det gynnar det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Välkommen att besöka mobila poliskontoret när de är på plats

När mobila poliskontoret är på plats är du precis som tidigare välkommen att besöka dem för att göra en anmälan, lämna tips eller bara samtala om hur du upplever tryggheten i kommunen.

Läs mer om kommunens brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete tillsammans med Polisen och Edethus.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Kommun och politik

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Stor gäng med människor framför kameran i en mässhall.
  • Fem personer ler in i kameran. De står i en gårdsbutik och en kvinna i mitten håller i ett diplom.

  • Företagsbesök hos Ehrenhofers Gård AB

    I onsdags besökte kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen Ehrenhofers Gård AB i Lödöse. Företagsbesök är en del av den pågående Näring...
  • Fyra personer ler in i kameran. De två kvinnorna i mitten håller ett diplom och den ena håller i en liten hund.

  • Företagsbesök hos Style By Katinka

    Nu pågår Näringslivsveckan. Då passar kommunalråd och tjänstepersoner från kommunen på att besöka lokala företag för att samtala kring bland...