Kommunkarta

I kommunkartan kan du själv söka information om var du hittar till exempel skolor, detaljplaner, lekplatser, badplatser och återvinningsstationer. Du kommer direkt till kommunkartan via länken nedan.

Till vänster i kartan finns en lagerhanterare där du väljer vilken information du vill se. I sökrutan uppe till höger kan du söka efter en adress eller fastighetsbeteckning. Här nedan kan du läsa mer om kartans funktioner.

Enklare funktioner

Tända lager och navigera sig i kartan

I kartan kan du tända och släcka lager med hjälp av kartmenyn till vänster. Kartmenyn går att expandera längst ner i det vänstra hörnet för att kunna läsa text som är lite längre.

Du kan zooma in och ut i kartan med antingen skrollhjulet på din datormus eller med hjälp av plus- och minusknapparna som finns längst upp i menyn till höger om kartbilden.

Infoklick

För att se mer information om ett objekt i kartan kan du helt enkelt klicka på den i kartbilden. Då kommer en ruta upp med den information som finns kopplad till det objekt du klickat på. Om det finns flera objekt på samma ställe får du upp en lista med dessa i den ruta som kommer upp, då kan du välja det objekt du vill se informationen för.

Söka på adress

I sökrutan uppe till höger kan du söka på adresser, till exempel din egen adress för att enkelt navigera dig till din bostad i kartan. Det går enbart att söka på adresser, du kan inte söka på objekt så som ”Bibliotek” eller ”Vårdcentral”.

Avancerade funktioner

De här verktygen finns i funktionslådan som kommer fram när du klickar på de tre strecken uppe i menyn längst till höger. Både ”Skriv ut” och ”Exportera kartbild” skapar en karta som du kan exportera, men de har lite olika funktioner.

För att ta en enkel skärmdump och spara den som en bild klickar du på ”Exportera kartbild”, då laddas en bildfil ner av den karta du har öppen i stunden. För att få ut en kartbild i pdf-format med mer information kan du använda det andra verktyget för att skriva ut.

Verktyget ”Skriv ut” öppnar ett fönster där du först kan skriva in en titel och beskrivning på din karta. Välj sedan skala och pappersformat som du har tänkt att skriva ut i, då kommer en ruta fram i kartfönstret som du kan flytta runt till den plats du är intresserad av. När du är nöjd med placeringen kan du välja om du vill ha med en teckenförklaring i utskriften. Du kan även välja att inkludera eventuella objekt du har ritat in i kartan. När du är nöjd med dina inställningar trycker du på ”Skriv ut”, då skapas en pdf som du sedan kan spara och skicka till någon, eller skriva ut på din skrivare.

Det här verktyget finns i funktionslådan som kommer fram när du klickar på de tre strecken uppe i menyn längst till höger. Med verktyget ”Jämför kartor” kan du jämföra olika bakgrundskartor, till exempel ortofoto från 1960 och 2007.

Verktyget fungerar så att det jämför bakgrundskartan som är aktiv i kartan med den bakgrundskarta du väljer i verktyget. Längst ner i kartan kommer då en stapel fram med en punkt som du kan dra åt höger och vänster för att jämföra kartorna.

I menyn uppe till höger finns en inställnings-knapp (kugghjulet), där kan du gå in och göra egna inställningar. Till exempel kan du välja att spara den aktuella inzoomningen och tända lager som startvy, alltså att du får upp den aktuella vyn varje gång du öppnar kartan på nytt. Om du vill återställa startvyn trycker du på ”Återställ startvy”.

Här kan du även ändra inställningen för infoklick, i stället för att klicka med en punkt kan du välja att infoklicka med en ruta istället.

Det här verktyget finns i funktionslådan som kommer fram när du klickar på de tre strecken uppe i menyn längst till höger. Med ”Mätverktyg” kan du mäta objekt, linjer eller area. För att mäta ett objekt klickar du först på alternativet ”Mät objekt” i Mätverktyget och sedan klickar du på ett objekt i kartan för att mäta det.

Om du manuellt vill mäta en sträcka kan du använda alternativet ”Mät linje”. Enkelklicka på en startpunkt i kartan där du vill mäta ifrån, flytta sedan muspekaren i kartan dit du vill att mätningen ska sluta och dubbelklicka på den punkten. Nu kommer det upp ett mått i kartan. Om du vill mäta en linje med flera brytpunkter enkelklickar du i kartan när du vill ha en brytpunkt tills du är nöjd, dubbelklicka på sista punkten för att avsluta mätningen och visa ett mått.

För att mäta en area använder du funktionen ”Mät area”, den fungerar på liknande sätt som linjefunktionen. Du enkelklickar på första punkten, sedan fortsätter du att enkelklicka på de punkter du vill ska ingå i ytan. För att avsluta så dubbelklickar du på sista punkten.

Om du vill se mer information än bara längd eller yta kan du klicka i rutan ”Detaljerad mätfunktion”. Då kommer även koordinater för alla brytpunkter att visas.

För att ta bort dina mätningar så kan du klicka på ”Radera mätningar”.

Det här verktyget finns i funktionslådan som kommer fram när du klickar på de tre strecken uppe i menyn längst till höger. Om du klickar på ”Rita” kommer ritverktyget upp. Längst upp i ritverktyget kan du välja vad det är du vill rita, punkt, linje, polygon eller rita på fri hand. Du kan även välja att lägga till text.

Du kan ändra inställningar för linjebredd och punktstorlek för att ändra tjockleken och storleken på det du ritar. För att ändra färg och transparens (genomskinlighet) klickar du på rutorna under färg och genomskinlighet. Det första alternativet ändrar färg och genomskinlighet på ytorna, punkterna och fyllningen på cirklarna, här kan du välja full transparens om du inte vill att de ska synas alls. För att ändra färg på linjer (inkluderar även linjer runt ytor och cirklar) ändrar du inställningarna under ”Färg och genomskinlighet linje”.

Det du ritar in i kartan kan du sedan exportera till en kartbild i bild- eller pdf-format, se förklaringen under rubriken ”Skriv ut och exportera kartbild” här på sidan.

Det här verktyget finns i funktionslådan som kommer fram när du klickar på de tre strecken uppe i menyn längst till höger. För att ta ut koordinater för en punkt i kartan klickar du på verktyget ”Hämta koordinater”, klicka sedan på den punkt i kartan du vill ha ut koordinater för. Då kommer det upp en ruta med två olika alternativ, detta är koordinater för din punkt i olika koordinatsystem.

Om du vill använda koordinaten i andra karttjänster online så är WGS84 lämplig eftersom den visar koordinater i longitud och latitud vilket är lämpligt på en global skala. För att ta ut koordinater som du exempelvis vill använda för att kommunicera med kommunen väljer du lämpligen SWEREF99 12 00 eftersom detta är det koordinatsystem som kommunen jobbar i.

Läs mer om olika koordinatsystem på Lantmäteriets webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?