Här hittar du praktisk information om och från kommunens förskolor. Vilka måltider serveras och när äter barnen, hur gör jag en sjukanmälan och se checklista för vilka saker och kläder som ska finnas för att ditt barn ska ha det bra på förskolan. Detta och mycket mer finner du svar på här!
Ta gärna kontakt med oss om du inte hittar svar på det du undrar över.
Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år erbjuds allmän förskola under 525 timmar om året i enlighet med minimumkraven i Skollagen (2010:800) kapitel 8, 4§. Det innebär också att det är rektorn på respektive förskola som fattar beslut om hur de 15 timmarna per vecka läggs ut utifrån kvalité och organisation.
Alla på förskolan arbetar i arbetslag och genomför alltid arbetet i syfte att det ska bli så bra som möjligt för såväl varje barn som gruppen. Ett särskilt ansvar ligger hos förskollärarna. Ytterst ansvariga för verksamheten är rektorn och den politiskt sammansatta utbildningsnämnden.
Kring detta finns det juridiska regleringar. Prata därför med personalen på avdelningen eller rektor.
På varje förskola finns en "Plan för lika-behandling och årlig plan mot kränkande behandling". Syftet med planen är att förhindra alla former av diskriminering och kränkning. Planen omarbetas minst en gång/år och dina synpunkter och iakttagelser som vårdnadshavare är mycket viktiga. Varje år bjuds du in till ett samarbete kring likabehandling.
Minst en gång per år erbjuds du som vårdnadshavare ett utvecklingssamtal. Samtalet handlar bland annat om ditt barns trivsel och hur barnet lär och utvecklas. Du bjuds också regelbundet in till olika typer av samverkansforum och tillfällen för dialog och möjlighet att påverka hur målen i läroplanen kan konkretiseras för just ditt barn. Olika former av föräldramöten och familjesammankomster erbjuds också på förskolan.
Vi som arbetar på förskolan och i arbetslaget på avdelningen består ofta av två yrkesgrupper, förskollärare och barnskötare. Här arbetar också kökspersonal och städpersonal. Det politiska inriktningsmålet för kommunen är att det ska finnas två förskollärare och en barnskötare på varje avdelning i snitt.
Vi har också specialpedagoger kopplad till förskolan. Specialpedagogen handleder personal och barn i verksamheten. Under ledning av specialpedagogen får personalen också vidareutbildning i bland annat tecken till stöd och ICDP - vägledande samspel - www.icdp.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vårt lärande tillsammans med barnen sker hela dagen, och består av både inomhus- och utomhusverksamhet.
Sedan 2009 deltar Lilla Edets kommun i projektet Hygiensjuksköterska i förskola (HYFS) tillsammans med övriga kommuner i Västra Götalandsregionen. Syftet med HYFS är att förbättra hygienrutinerna på förskolorna och på så sätt minska antalet infektionssjukdomar bland barnen.
Varje sommar samordnar vi förskoleverksamheten under fyra till fem veckor, vilka varierar men vanligast är det veckorna 28-31. Förskolorna samordnar då sin verksamhet och det kan innebära att din ordinarie förskola är stängd. Vi meddelar i god tid vilken förskola som är öppen och planerar för att barnen ska ha det bra även på sin tillfälliga "sommarförskola".Under jul-, nyårs- och trettonhelgen och andra helger där så kallade "klämdagar" uppkommer kan förskoleverksamheten också komma att samordnas.
Ditt barns välbefinnande och mående är viktigt. Om vi ser eller misstänker något som skulle kunna utgöra risk för barns psykiska eller fysiska hälsa och utveckling är det vår skyldighet att anmäla detta till socialtjänsten. Enligt Socialtjänstlagen föreligger en absolut plikt för alla som arbetar i förskolan att anmäla till socialtjänsten. Förskolan ska inte utreda. Utredningsansvaret vilar på socialtjänsten.
Varje termin har personalen på förskolan tre dagar för planering, utvärdering eller kompetensutveckling. Detta är viktigt för att upprätthålla, och också utveckla en god kvalité på ditt barns förskola. Dagarna meddelas i god tid. Förutom detta har personalen möjlighet att gå på riktade utbildningar utifrån verksamhetens behov.
Ditt barn ska vara så friskt att det orkar med förskolan. Det är allmäntillståndet som avgör om barnet klarar av verksamheten på förskolan.Vid magsjuka ska ditt barn vara hemma minst 48 timmar efter sista kräkning och/eller diarré. Det handlar dels om ditt barns möjlighet att återhämta sig, dels om att visa omtanke och hänsyn till andra — barn som vuxna. Men också för att få stopp på smittan.
Ring och meddela när ditt barn är sjukt. Meddela också dagen innan barnet kom-mer tillbaka efter sjukdom. Kontaktuppgifter hittar du hos respektive förskolas sida på kommunens webbplats lillaedet.se/forskola
Ditt barns vistelsetid styrs av din/er arbetstid samt restid. Om du är föräldraledig eller arbetssökande är vistelsetiden 15 timmar i veckan. Vid schemaändring är det vårdnadshavarens skyldighet att meddela minst tre veckor i förväg.
Öppettiderna styrs av barnens schematider. Ramtiden är kl. 6-18 men varierar utifrån aktuella scheman. Det kan också se olika ut olika dagar i veckan. Det är vanligt att avdelningarna på förskolorna samarbetar vid öppning och stängning.
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se Telefon: 0520-65 95 00