Lilla Edets kommun - startsida

Författarbesök - Ingrid Thörnqvist

Möt författaren, journalisten och före detta utrikeskorrespondenten på SVT, Ingrid Thörnqvist, och hör henne berätta om sin nya bok som handlar om en man från Hjärtum som blev en viktig person i det delade Berlin under kalla kriget.

 Ingrid har 35 års erfarenhet av utrikesfrågor och har arbetat som utrikeskorrespondent i Östeuropa och Tyskland.

Carl-Gustaf Svingel var ett fattigt barnhemsbarn från Hjärtum - kanske var gamle kungen Gustav V hans pappa? - som flyttade till Västberlin där han drev ett vilohem för gamla. När muren byggdes började han göra egna räddningsaktioner för att sammanföra splittrade familjer och hjälpa människor att fly från DDR.

Med hjälp av falska diplomatskyltar levererade han förnödenheter, som läkemedel och teologisk litteratur till behövande i Östtyskland. Han lärde då även känna drottning Silvias familj i DDR. De var alla präster eller ingifta i prästfamiljer. I flera långa samtal berättar drottningen för första gången offentligt om sin östtyska familj.

Boken "Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin" är en annorlunda biografi som på ett personligt och journalistiskt sätt tar med läsaren i jakten på svaren om den mystiske Berlinsvensken Carl-Gustaf Svingel.

Ingrid Thörnqvist har i sitt researcharbete fått hjälp av personal i Lilla Edets kommunarkiv och hon har även intervjuat boende i kommunen.

Anmälan

Begränsat antal platser, anmälan krävs.

Skaffa dina biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Evenemanget genomförs med publiken glest placerad i Stora Salongen i Folkets Hus.

Med stöd av:

Datum: 19 oktober 2020
Tid: kl 18:30
Plats: Stora Salongen, Folkets hus, Göteborgsvägen 63, Lilla Edet
Arrangör: Lilla Edets bibliotek
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »