Friluftsliv och motion

I Lilla Edets kommun är du aldrig långt bort från naturen. Här ges det gott om möjligheter till både friluftsliv och motion året runt.

Vår, sommar och höst kan du bada, åka båt, fiska, besöka utflyktsplatser, vandra eller använda motionsspår. Vintertid erbjuder snön och isen möjligheter till skidåkning och skridskoåkning.

Läs mer om frilufts- och motionsaktiviteter i kommunen nedan.

Simskola

Trollhättans Simsällskap arrangerar tillsammans med Lilla Edets kommun simskola (intensiv) under sommarveckorna 31-32 (1-12 augusti) i Bodasjön, Prässebo.

OBS - på grund av algblomning i Bodasjön är simskolan flyttad till badplatsen vid Lille Väktor 10-12 augusti.

Alla barn som fyller 6 år i år eller är äldre och som är skrivna i Lilla Edets kommun är välkomna att anmäla sig. Simskolan är kostnadsfri.

Upplägg

Simskolan är måndag-fredag båda veckorna med 10 barn i varje grupp. Sammanlagt 5 grupper á 30 min mellan kl. 10.00-14.00. Grupperna tar simmärken under lektionen och kommunen bjuder på ett simmärke/barn. Klarar man fler märken bekostas dessa av deltagaren själv till ett pris av 35 kr/märke. Betalning sker via swish. Det finns inget tvång att köpa märken.

Simskolan delas in i 3 nivåer

Nivå 1 - inga förkunskaper

Nivå 2 - ska ha vattenvana, doppa huvudet obehindrat, flyta utan simhjälpmedel

Nivå 3 - ska kunna simma 10 meter

Anmälan öppnar 16 maj

Anmälan öppnar 16 maj på Trollhättans Simsällskaps webbplats Länk till annan webbplats.

Först till kvarn gäller!

Märkestagning utan att vara inskriven i simskolan

Det finns möjlighet att ta märken utan att vara inskriven i simskolan. Anmäl dig på plats mellan kl. 14.30-15.30 måndag till fredag båda veckorna. Simmärken till försäljning för 35 kr/st och dessa bekostas av deltagaren. Betalning sker via swish.

Frågor?

Har du frågor, kontakta Trollhättans Simsällskap via e-post simskola.tss@gmail.com

Det finns tre badplatser i Lilla Edets kommun som varje år kontrolleras och underhålls. Bodasjön, Lille Väktor och Borydsjön - välkommen!

Bodasjön, Prässebo

Badplatsen är välskött med bryggor, bajamaja (även handikapp), omklädningshytter, grillplats och en kiosk som är öppen på sommaren. Det finns en liten sandstrand, lekplats, volleybollplan och en fotbollsplan. Naturområdet runt omkring är mycket vackert. Det finns också möjlighet till fiske runt sjön. Badplatsen är välbesökt dag som kväll. Skolorna lägger under maj månad sina uteaktiviteter här, med bland annat korvgrillning och brännboll.

Lille Väktor, Hjärtum

Här hittar du en liten badplats med sandstrand, bryggor, omklädningshytt, bajamaja och en gräsyta för barnen att leka på. Väster om Lille Väktor ligger naturreservatet Bredfjället som ansluter med ett antal vandringsleder.

Borydsjön, Lilla Edet

Badplatsen ligger nära centrala Lilla Edet och hit kan du åka för att svalka dig under varma sommardagar. Vid Borydsjön finns en mindre brygga, bajamaja och en gräsyta. Skogen ligger strax inpå och kan under sommaren och hösten locka med bär och svamp.

Hundbad

Hundar är välkomna på våra kommunala badplatser, tänk på att hunden måste vara kopplad och visa hänsyn till övriga badgäster.

Badvattenprover

Under badsäsongen tas badvattenprover varannan vecka. Resultaten av vattenprovtagningarna visar vattenkvalitet, temperatur och uppgifter om algblomning. Normalt håller badvattnet i Lilla Edets kommun hög kvalitet.

På Havs- och vattenmyndigheten kan du se resultaten från badvattenproverna Länk till annan webbplats..

I Lilla Edet kan man spela bangolf i Ströms slottspark under sommarmånaderna. Idrottsföreningen IK Bergaström ansvarar för bangolfbanorna i slottsparken.

Mer information om bangolf-projektet och när banorna öppnar hittar du på IK Bergaströms webbplats. Länk till annan webbplats.

Strax norr om slussen i Lilla Edet finns en obemannad vänthamn som är öppen dygnet runt. Vänthamnen ägs av Sjöfartsverket.

OBS! Tyvärr har Sjöfartsverket varit tvugna att stänga dusch och toalett på grund av upprepad vandalisering.

Hamnen saknar färskvatten och el och är därför klassad som en vänthamn, i jämförelse med gästhamnar som har tillgång till el och vatten. Vänthamnen ägs av Sjöfartsverket. Det är också dem som du ska kontakta vid felanmälningar eller synpunkter.

Du kan kontakta dem via Trollhättans kanalcenter från din båt genom att använda VHF kanal 9. För mer generella synpunkter går det bra att skicka e-post till sjofartsverket@sjofartsverket.se.

Ovanför slussområdet finns Ströms slottspark som bjuder på många aktiviteter. Här kan du besöka slottscaféet för en god fika och en stunds avkoppling eller vandra i skön natur. Du kan också passa på att träna i parkens utegym. Det finns också en trevlig lekplats för barnen. Inom promenadavstånd från gästhamnen når du även Lilla Edets centrum med butiker, mataffärer och restauranger.

Motorbåtar i sjö

I Öresjö, som är vattenskyddsområde, gäller förbud mot båt med tvåtaktsmotor. I övrigt är det tillåtet att ha motorbåtar i kommunens sjöar.

Att cykla är bra för både miljö och hälsa och i kommunen finns det goda möjligheter att ta sig runt med cykel.

I tätorterna Lilla Edet/Ström och Lödöse är naturen till stor del platt och det är lättcyklat. I Lilla Edet/Ström finns det också ett väl utbyggt cykelvägnät.

Lilla Edets kommun planerar för att fortsätta bygga ut cykelvägnätet.

Discgolfbanan ligger i Ströms slottsparks trädbevuxna del, uppe på kullen söder om Ströms Slott. Starten hittar du mitt emot minigolfbanorna, vid parkens södra entré vid Parkvägen.

Under 2022 har banan fått en helt ny sträckning med bland annat plana utkastplattor med konstgräs och nya korglägen. Discgolfbanan är byggd som en varierad korthålsbana och passar både nybörjare och erfarna spelare som vill träna på sitt närspel. Viss kupering förekommer.

Under sommarhalvåret finns möjlighet att hyra discar vid minigolfen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns två elljusspår i Lilla Edets kommun:

  • Högstorp, Lilla Edet - en slinga på 2 200 meter och en slinga på 1 000 meter
  • Pingstalund, Lödöse - 1 500 meter

Det finns tillgång till parkering i anslutning till spåren.

Belysning

Under höst, vinter och vår är elljusspåren upplysta alla dagar på morgonen klockan 6.00-8.00 och på kvällen klockan 16.00-22.00. Ett ljusrelä styr belysningen, den slås på under dessa tider när det är för mörkt utan belysning.

Tänk på att detta gäller i våra elljusspår:

  • Ridning och terrängkörning med cykel eller fordon är förbjudet
  • Hundar ska hållas kopplade
  • Gör inte upp eld eller grilla i anslutning till spåren

Karta över elljusspåret i Högstorp

Karta över elljusspåret i Högstorp

Karta över elljusspåret i Pingstalund

Karta över elljusspåret i Pingstalund

I Lilla Edets kommun erbjuds mycket variationsrika fiskevatten, allt från ett av landets bästa laxfiskevatten till abborrmete i små skogssjöar. Artrikedomen är stor och bara i Göta älv kan mer än ett 20-tal olika arter av fisk påträffas.

Kartan över fiskevatten i Lilla Edets kommun Pdf, 440.3 kB. visar var fiskevattnen finns, vilken typ av fiske det är och var du kan köpa fiskekort.

I vissa sjöar förekommer ett helt fritt fiske med handredskap och i de flesta sjöar kan ungdomar under 15 år fiska utan fiskekort. Välkommen att prova på det fiske som passar just dig!

Lilla Edets laxfiske

Lilla Edets laxfiske är ett av landets bästa laxfiske. Det finns i Göta älv söder om Lilla Edets kraftstation och är öppet från den 1 maj till den 15 oktober. Du kan köpa fiskekort, hyra båt och stuga genom SFK Laxen. Varje år anordnas Laxens Dag, en populär händelse med mycket folk och aktiviteter.

Jakt på kommunens mark

Det är tillåtet att jaga på kommunens marker under vissa förutsättningar. Dessa är att jakt ska ske organiserat och att jaktdeltagarna ska ha lämplig jägarexamen. I kommunen är det Lilla Edets jaktvårdskrets som har uppgiften att samordna jakt och utbildning på kommunens mark.

Kommunens marker är tillgängliga för alla, men i första hand ska ungdomar som jagar under uppsikt, kvinnor samt nyblivna och marklösa jägare ges möjlighet att jaga.

Mer information hittar du på Svenska jägareförbundet Länk till annan webbplats.

I Ströms slottspark finns en inhägnad hundrastgård där din hund kan springa fritt.

Hundrastgården ligger intill parkeringen utmed Strandvägen.

Att komma i väg på "kollo" en period under sommaren kan vara en av årets höjdpunkter för många barn, där föräldrarna eller samhället i övrigt av olika orsaker har svårt att hjälpa ett barn till en meningsfull sommaraktivitet.

Vill du veta mer om kollo eller ansöka så kontakta individ- och familjeomsorgen:

Individ- och familjeomsorgen, Barn- och familjegruppen
Telefon: 0520-65 95 00
Nås säkrast mellan kl 08.30-09.30

I Lilla Edets kommun finns 20 allmänna lekplatser och som underhålls av kommunen. Lekplatsernas placering, utformning och innehåll varierar med hänsyn till antalet barn i närområdet och vilka förutsättningar det finns på platsen.

De flesta av lekplatserna ligger i närheten av bostadsområden. På lekplatserna finns det till exempel gungor, sandlåda, gungdjur och rutschkana. Det finns också lekplatser i närheten av allmänna platser som har ett mer varierat utbud.

Hitta din lekplats

Det finns kommunala lekplatser på följande platser:

Utby, Vallenvägen
Hjärtum, Klockarevägen
Ström, Fritidsvägen
Ström, Hovslagarvägen
Ström, Strömsparken
Berg Östra, Timotejvägen
Lilla Edet, Pilbågsgatan
Lilla Edet, Edsgatan
Lilla Edet, Trastvägen
Lilla Edet, Tärnstigen
Lilla Edet, Lunnarbergsgatan
Lilla Edet, Fuxernavägen
Götaslätten, Skaftvägen
Göta, Flustervägen
Göta, Värdshusvägen
Lödöse, Torget
Lödöse, Lindvägen
Lödöse, Danska vägen
Nygård, Furuvägen
Nygård, Ängsvägen
Prässebo, badplatsen

Målsättning

Lekplatserna ska vara roliga, trivsamma och säkra samt fungera som samlingsplatser för alla människor i Lilla Edets kommun.

Säkerhet

För att uppfylla de krav som ställs på säkerhet (Europeisk säkerhetsstandard, EN 1176, 1177) besiktigas lekplatserna varje vår och eventuella fel åtgärdas. För att säkerställa standarden sker en tillsyn varje vecka.

Välkommen till lekplatserna!

Felanmälan
Anmäl trasiga gatlampor, nedskräpning, hål i gatan eller andra fel när som helst på dygnet direkt i ”Ett bättre Lilla Edet”. Tjänsten finns både som app till din smartenhet och som webbtjänst direkt i webbläsaren.

Gör en anmälan via webben Länk till annan webbplats.

Läs mer om tjänsten och appen

I Lilla Edets kommun finns många vackra naturområden. Flera är skyddade som naturreservat och det finns även många biotopskyddsområden i våra skogar.

Förutom naturreservaten finns flera skyddsvärda områden. Det är även viktigt att komma ihåg alla småbiotoper som ofta står helt utan skydd. Småbiotoper är mindre områden som skiljer sig från det större omgivande naturområdet, exempelvis en damm eller åkerholme. Dessa är viktiga och behöver skyddas av markägare samt tas hänsyn till när ett område exploateras.

I kommunen finns det storslagen natur med högmossar, lundar, skogar, sjöar och blomstrande ådalar. Drygt sex procent av skogsarealen i Lilla Edets kommun är skyddad genom naturreservat, naturvårdsavtal eller biotopskydd. Genom naturvårdsavtal och biotopskydd skyddas mindre naturområden så att förutsättningar skapas för att antalet arter av växter och djur kan öka.

I skogarna kring Hjärtum finns merparten av den skyddade naturen i Lilla Edets kommun. I Lilla Edets kommun har olika lokala projekt genomförts i syfte att utveckla och bevara områden med höga skyddsvärden. Projekt pågår även för att göra områden tillgängliga för dig som vill komma ut och njuta av de natur- och kulturvärden som finns här. Det finns även en naturvårdsplan som beskriver kommunens olika naturvärden, där områden och objekt har sammanställts.

Lilla Edets kommun ansvarar för att kommunala parker, lekplatser, skogs- och grönområden inom tättbebyggt område har en bra utemiljö och är välskötta.

Lilla Edets kommun arbetar med en varierad skötsel av gräsytorna, som gör att dessa fyller fler funktioner och bidrar till en större mångfald av växter och djur. Förhoppningen är att ytorna med tiden ska vara fyllda av blommor och surrande insekter och bidra till en mer hållbarar kommun. Gräset släpps upp på många håll. Det är ett sätt att hjälpa den biologiska mångfalden, såsom humlor och andra vilda arter. Kommunen arbetar också med att anlägga ängar.

Platser där människor ofta möts och använder gräsytorna, till exempel centrumnära miljöer, ytor kring lekplatser samt Ströms slottspark, klipps veckovis medan andra ytor klipps mer sällan eller aldrig. Gräset klipps också regelbundet utmed gång- och cykelvägar.

Hjälp till att hålla kommunen ren och skräpfri

Som kommuninvånare i Lilla Edets kommun kan du bidra till att hålla miljön i kommunen ren och skräpfri. Använd de papperskorgar som finns. Skräp plockas regelbundet och papperskorgar töms veckovis. En papperskorg som är trasig eller behöver tömmas felanmäler du genom ”Ett bättre Lilla Edet” via webben eller appen, när som helst på dygnet. Även nedfallna träd på kommunal mark ska rapporteras.

Ströms slottspark

Ströms slottspark ligger nära Göta älv och i anslutning till Lilla Edets vänthamn. I parken finns något för alla, antingen du vill ta det lugnt och njuta av en picknick i trevlig atmosfär eller väljer att ha en mer aktiv stund i parken.

I Ströms slottspark finns goda möjligheter till idrott, motion och friluftsliv. Bland annat kan du utöva streetbasket, beachvolley, discgolf eller nyttja utegym, promenadstigar och här finns stora gräsytor för lek och spel samt lekplats.

I Lilla Edets kommun finns två föreningar för hästsport - Lilla Edets ridklubb och Nygårds ryttarsällskap.

Lilla Edets ridklubb, LERK Länk till annan webbplats., håller till i Göta, strax utanför Lilla Edet. Här finns ridskoleverksamhet och klubben anordnar tävlingar från klubbnivå upp till nationell nivå.

Nygårds ryttarsällskap  Länk till annan webbplats.förfogar över en utebana. I omgivningen finns det många skogsvägar och stigar som lämpar sig bra att rida på.

Utanför Fuxernaskolan i Lilla Edet finns skateparken Bergaparken, där du är välkommen att åka skateboard, kickbike, cykel och inlines.

Skateparken drivs av föreningen IK Bergaström och är en mötesplats, inte minst för ungdomar. Parken invigdes i juni 2014.

För att åka i parken krävs medlemskap i föreningen.
Kontakta IK Bergaström Länk till annan webbplats. för mer information.

Just nu finns inga skidspår i kommunen.

I Lödöse finns det en ishall för skridskoåkning. Ishallen ligger centralt i Lödöse nära Tingbergsskolan och väg E45.

Välkommen att gå aktivitetsrundorna ”Bollkul” och ”Puls och styrka” i Ströms slottspark. Gör din fysiska aktivitet till en spännande aha-upplevelse!

Aktivitetsrundorna vänder sig till kommunens alla invånare oavsett ålder. På aktivitetsrundorna gör du fysiska övningar i din egen takt och efter dina förutsättningar. Längs de olika slingorna i parken finns skyltar och på varje skylt finns två olika övningar, en för barn och en för vuxna. På så sätt är det också möjligt för vuxna och barn att röra på sig tillsammans och tanken är att främja gemenskap, skratt och spontanidrott för alla. På skyltarna finns även spännande forskning och intressant fakta kring rörelse och idrott att ta del av.

Förhoppningen är att fler kan hitta vägen till ett aktivt liv och att de olika träningsaktiviteterna ska sporra till inspiration och rörelse.

Vill du räkna poäng och tävla mot dig själv eller någon annan?

Då scannar du in QR-koden på skylten och skriver in poängen i en digital poängräknare. Du väljer självklart din egen nivå på aktiviteten - alla rörelser är bra för kroppen!

Ge dig ut till Ströms slottspark och prova! Och glöm inte att ta med en boll om du ska gå rundan ”bollkul”.

Skötsel och skyltning

IK Bergaström står för skötsel och skyltning av rundorna.

Möjligt tack vare samarbete

Aktivitetsrundan har kommit till genom ett samarbete mellan IK Bergaström, Träning i Livet och Lilla Edets kommun.

Senast uppdaterad:

Hjälpte innehållet på den här sidan dig?