Lilla Edets kommun - startsida

Information med anledning av läget i Ukraina

Ukrainas flagga

Lilla Edets kommun följer det säkerhetspolitiska läget och utvecklingen i Ukraina och detta sker i samverkan med Länsstyrelsen Västra Götaland och berörda myndigheter. Här finns länkar till myndigheters information och vad du som privatperson kan göra för att hjälpa.

Så här fungerar flyktingmottagande

Migrationsverket har det övergripande ansvaret för att flyktingarna får det tidsbegränsade uppehållstillståndet och de rättigheter som följer på det.

 

Kommunen ansvarar för att hjälpa Migrationsverket med boende och mottagande av flyktingar när de så efterfrågar. Kommunen ansvarar också för skola för barn under 18 år samt utredning och stöd när det kommer ensamkommande barn.

 

I Lilla Edets kommun är det Integrationscentrum som ansvarar för boende och mottagande av flyktingar. Sektor bildning ansvarar för placering i skola och förskola. Sektor socialtjänst ansvarar för social omsorg, individ- och familjeomsorg och ansvarar för utredning av ensamkommande barn.

 

Hela Sverige behövs för att mottagandet ska fungera så bra som möjligt – myndigheter, kommuner, civilsamhälle och privatpersoner kan bidra på olika sätt.

Vad kan jag göra för att hjälpa?

Som privatperson finns många olika alternativ för att ge stöd till befolkningen i Ukraina, via hjälporganisationer eller olika privata alternativ. Tänk på att det kan vara klokt att välja hjälporganisationer som kontrolleras så att pengarna går till det ändamål som utlovas, dessa har så kallade "90-konton".

Här hittar du dem på insamlingskontroll. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Psykosocialt stöd till flyktingar

I samarbete med kommunen har Svenska kyrkan ett samordnande ansvar för att erbjuda ett nätverk för psykosocialt stöd.

Senast uppdaterad: 2022-04-07
Sidansvarig: Jesper Gärder
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »