Lilla Edets kommun - startsida

Bra att veta om att vara språkvän

När du anmält intresse tar vi kontakt med dig. Du kommer att kallas till ett informationsmöte där vi talar om vad som förväntas och vad man kan göra.

Vem kan vara språkvän?

  • Du som bott i kommunen och kan språket (infödd svensk eller med invandrarbakgrund har ingen betydelse) och vill göra en frivillig insats.
  • Du som har intressen som du vill dela och utföra tillsammans med andra.

Språkvän kan vara en person, familj eller i grupp, exempelvis tillsammans med dina arbetskamrater, kompisar eller din förening.

Får jag någon ersättning?

Om ni väljer att göra någon aktivitet som kostar pengar så är det bra om ni har talat med varandra om hur mycket var och en av er är beredd att betala. Tala om ekonomiska begränsningar. Tänk på att undvika alltför dyra aktiviteter. Prata om intressen som förenar er exempelvis arbete, mat, sport, hobby med mera.Kom överens om att var och en betalar för sig.

Vem matchas med vem?

Det är mellan era önskemål, erfarenheter och intressen som styr vem som sammanförs med vem. Oftast matchar vi kvinna med kvinna, man med man, familj med familj och grupp med grupp. I vissa fall mattchas en person med en familj eller grupp. 

För att kontakten ska bli givande för alla

1. Gör något tillsammans

Bekanta er gärna med Lilla Edet kommuns olika platser. Förslag på aktiviteter att göra tillsammans kan vara: promenera tillsammans, upptäck närområdet, gå på café, matsäcksutflykt på era favoritställen, gå på bio, utställningar, bibliotek, gör studiebesök på skolan/jobbet/föreningen, utbyt kunskaper, cykla eller träna tillsammans, besök varandra, laga mat ihop med mera.

 

2. Boka in tider

Planera helst in en eller flera träffar och påminn/prata gärna med varandra inför varje träff med ett kort SMS eller mejl. Rekomendation är att ni planerar in 3 träffar till att börja med. 

 

3. Turas om att ta initiativ till träffar och aktiviteter

För att kontakten ska bli bra för er båda är det viktigt med ömsesidighet.

Uppföljning och avslut

Vi följer upp efter 3-4 månader. Integrationssamordnare Mai Lundell och assistent Mohamad Salloum finns till stöd när som helst under tiden.

Om det inte skulle fungera

Kontakt pågår bara så länge ni båda vill, den är hela tiden frivillig och kravlös. Om er kontakt inte fungerar så är det inget konstigt. Möten mellan människor går inte att förutsäga, men med ett öppet sinne så är det ett gott försök! Vi hjälper till med ett avslut om det skulle behövas.

Senast uppdaterad: 2018-02-19
Sidansvarig: Erica Suraiya
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »