Lilla Edets kommun - startsida

Tips till dig som är förälder eller annan viktig vuxen för tonåring

Känner du dig ibland maktlös som tonårsförälder? Det finns mycket du kan göra. Som att alltid visa att du bryr dig, finns där och gärna lyssnar. Ofta är det också viktigt att vara tydlig med vad som gäller. Här har vi samlat tips på hur du kan göra skillnad:

Prata med din tonåring
Prata med din tonåring om hur planerna inför festliga tillfällen ser ut, om det kommer att drickas alkohol och hur hen tänker kring det. Var tydlig och berätta att du inte accepterar att din tonåring dricker alkohol, men visa också att du finns där som stöd oavsett vad som händer.

Köp inte ut alkohol
Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Och ja, det kallas langning när du köper ut åt en person under 20 år. Det är olagligt.


Tala med äldre syskon och kompisar
Det vanligaste sättet för tonåringar att få tag på alkohol är genom en äldre partner, kompis eller kompis syskon. Prata med de över 20 år i din tonårings närhet och hjälp till att säga nej.


Håll koll
Kom överens om en tid när din tonåring ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni stämmer av via ett videosamtal. Hämta din tonåring när kvällens festligheter är över.


Prata med andra föräldrar
Om du kommit överens med andra föräldrar om att det inte är okej med alkohol för tonåringar leder det med stor sannolikhet till att era tonåringar dricker mindre.


Rör dig ute
Att du, tillsammans med andra vuxna, vistas ute på kvällar minskar risken för att era tonåringar råkar illa ut. Det är viktigt för din tonåring att veta att det finns vuxna som bryr sig och att ni finns till hands om något skulle inträffa.

Senast uppdaterad: 2020-06-22
Sidansvarig: Julia Domby
Banner - tyck till om vår verksamhet (klicka här)
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »