Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-04-24
Senast uppdaterad: 2019-04-24

Vinnare korades i Bokjuryn

Det var många som vann priser när Bokjuryn hade avslutning på biblioteket, på världsbokdagen, 23 april. Elever i årskurs fem på flera av kommunens skolor har deltagit i projektet och läst många nya böcker.

I oktober 2018 startade Bokjuryn, ett projekt genomfört av Lilla Edets bibliotek, med målet att få elever i femteklass att tycka det är roligt att läsa och främja läsning. Inbjudan att delta i projektet skickades ut till samtliga kommunens klasser i årskurs 5. I år deltog 115 elever från fyra olika skolor i kommunen, totalt sex klasser.


Böcker i olika kategorier

Camilla Oscarsson, bibliotekarie på Lilla Edets bibliotek som arbetar med barn och unga hade valt ut nio böcker i olika genrer för åldrarna 9–12 år.

— Eleverna har själva fått välja vilka och hur många böcker de velat läsa under projekttiden. Läsningen har också skett under skoltid för att ge alla samma förutsättningar och tid för läsning, säger Camilla Oscarsson.

Överlägsen vinnare

Under första veckan i april röstade alla elever på sin eller sina favoritböcker och igår på världsbokdagen, 23 april, presenterades resultatet från omröstningen. En klar vinnare blev Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting som överlägset vann röstningspriset för bästa bok. Författarna hade spelat in en personlig hälsning till alla elever som spelades upp på storbild där de tackade för rösterna på deras bok.

— Det var rätt bok som vann, den är jättebra, säger Emma Billman, 5b Tingbergsskolan.

Positiva reaktioner

Susanne Glenting och Marite Ternbom, båda lärare på Tingbergsskolan är väldigt positiva till projektet och berättar att de har haft 20 minuters tystläsning varje dag och tror att kontinuiteten har varit lyckad.

— Vi kan se att intresset har ökat, även för de elever som vanligtvis inte läser så mycket. Vi tror också att tävlingsmomentet i projektet har sporrat eleverna till att läsa mer!

Alla medverkande skolor har fått varsitt exemplar av alla nio böcker som ingick i projektet.

Fyra vinnare i läsutmaningen

Vinnare av läsutmaningen på skolorna i Lilla Edet blev Jesper, 5A på Strömskolan, Othilia, Lova och Isabella i klass 5A på Tingbergsskolan. Sammanlagt hade vinnarna läst alla nio böcker, totalt 1591 sidor. Första pris bestod, förutom äran, av diplom och biobiljetter med tillhörande popcornmenyer.

Alla elever som under läsutmaningen läst 800 sidor eller mer fick även välja ett bokpris. Prisutdelningen avslutades med saft och kanelbullar och i salongen hördes livliga diskussioner om böckerna.

På frågan om det kommer bli en årlig tradition med bokjuryn är Camilla Oscarsson hoppfull.

— Eftersom vi kan se att det varit ett så lyckat projekt hoppas vi kunna genomföra en årlig bokjury – och i höst bjuda kommande femmor att delta.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »