Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-09-16
Senast uppdaterad: 2016-09-16

Vill du också bli vägvisare?

Abdullah Daoud Altakriti tar chansen att öva på svenskan.

Under hösten ingår Lilla Edets kommun i ett integrationsprojekt där personer kan bli vägvisare för nyanlända till Sverige. 

Genom att bli vägvisare bidrar kontaktpersoner till att fungera som en länk mellan lokalsamhället, kulturen och det svenska språket. Det skapar en bättre vardag för den som behöver en vän i sitt nya land. Projektet drivs i regi av Göteborgs FöreningsCenter med finansiering från Västra Götalandsregionen.

Randi Hawrami från Göteborgs FöreningsCenter berättar:

— Vi exkluderar ingen i vägvisarprojektet. Det vänder sig både till nyanlända som precis har kommit till Sverige, men också till personer som har varit här ett par år som känner att de inte har lyckats med den sociala integreringen i Sverige.

Randi berättar att vägvisarprojektet kan leda till så mycket mer än kontakten mellan människor. Det skapas ett nätverk som är så nödvändigt idag när det gäller att hitta praktikplatser och jobb. Med ett arbete blir du kreditvärdig och kan ta lån till boende och bil, vilket motverkar segregation. Och kan du språket får du lättare arbete; allt hänger ihop med språk och arbete som centrala delar. De positiva effekterna blir som ringar på vattnet, det ena ger det andra och suddar ut vi-och-dom känslan.

Enkelt upplägg


Upplägget kring vägvisarprojektet är enkelt. Intresserade matchas ihop utifrån kön, ålder, intressen och familjesituation. Sen är det upp till deltagarna själva hur ofta de vill träffas. Tillsammans kan man till exempel fika, göra utflykter, gå promenader eller laga mat tillsammans.

— Det ska inte vara kravfyllt, utan trevligt. Det handlar om att lära av varandra och om vänskap, att skapa en förståelse för varandra, förklarar Randi Hawrami.

Göteborgs FöreningsCenter fungerar under tiden som en hjälp för vägvisarna och erbjuder stöd och utbildningar. Fungerar inte relationen i matchningen, kan man prova med en ny kontakt eller välja att avbryta helt.

Deltagandet i projektet är nytt i Lilla Edets kommun och har bara varit igång under två veckor. Fram tills nu har sex personmatchningar gjorts och fler är på gång.

— Vi hoppas på att fler vill bli vägvisare, säger Randi Hawrami.
 
Projektet med vägvisare planeras att vara i gång i kommunen fram till maj 2017. Integrationssamordnare Mai Lundell, Lilla Edets kommun, berättar:

— Vi hoppas att projektet får en fortsättning även efter 2017. Därför hoppas vi att så många som möjligt vill bli vägvisare!
 

Robert valde att bli vägvisare


En av de som valt att bli vägvisare är Robert Färjhage som bor i Göta. Han fyllde i en intresseanmälan på webben och blev sedan uppringd av Göteborgs FöreningsCenter. Han berättar själv att han var fundersam i början eftersom han har arbete och familj; fru och två barn. Med fullt schema både hemma och på jobbet verkade det först svårt att hinna med mer än så.

— Men så tänkte jag, vad har jag att förlora? Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Alla pratar om hur dåligt integrationen fungerar. Men vem förväntar de sig ska få den att fungera? Om jag kan bidra lite, så är det gott nog!

Robert Färjhage fungerar som vägvisare.

Abdullah tar chansen att öva på svenskan


Robert matchades ihop med Abdullah Daoud Altakriti. Abdullah kommer från Damaskus i Syrien och har bott Sverige i drygt två år. När han kom bodde han först i Törneboda, sedan ett år i Skara innan han kom till Lilla Edet för ett år sedan. Nu bor Abdullah i en lägenhet i Lilla Edet och läser SFI på dagarna, något han har gjort under ett års tid. Nu börjar han behärska svenskan ganska väl. Han berättar:

— Jag arbetade som snickare i Syrien. Jag har också arbetat med rörmokeri när jag var i Algeriet en period. Något av det skulle jag vilja arbeta med även här i Sverige.

Han berättar att Randi Hawrami tog kontakt med honom och frågade om han ville hoppa på projektet och få en vägvisare. Abdullah svarade ja ganska omgående. Han berättar:

— Det är ett bra sätt att öva svenskan på. Jag har många arabiska vänner i Sverige, men inte så många svenska än.

Ett avbrott i vardagen


Såhär till en början har Robert och Abdullah en ambition att träffas och prata någon timme varannan vecka. Hittills har de varit ute och promenerat. Både Robert och Abdullah berättar att mötet bryter de vanliga mönstren i vardagen.

— Det blir ett avbrott i allt det vanliga. Alla veckodagar behöver inte se likadana ut jämt; det kan vara en skön paus för huvudet att göra något som byter mönstret ibland. Kan jag hjälpa någon annan åtminstone bara lite, så är det värt det, förklarar Robert.

Abdullah håller med:

— Annars hade jag kanske bara varit hemma den tiden. Nu använder jag tiden och gör något bra.

Vill du bli vägvisare?


Är du också intresserad av att bli vägvisare? Du behöver inga speciella förkunskaper utan alla kan bli vägvisare. Du kan göra din intresseanmälan ensam som person, som ett par, ett kompisgäng eller en familj.

Här kan du läsa mer och göra din intresseanmälan.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »