Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-07-11
Senast uppdaterad: 2018-07-05

Verkstadsföretaget Tremeco - ett av många företag i kommunen det går bra för

Stefan Göransson, VD på Tremeco.

Det går bra för många företag i Lilla Edets kommun just nu. Ett av de expansiva företagen är verkstadsföretaget Tremeco, som nyligen har flyttat in i nya lokaler i Göta och investerat i en ny modern maskinpark. Liksom många andra företag försöker de nu att hitta fler personer med rätt teknisk kompetens för arbetet.

I den stora maskinhallen är det ljust och fräscht, för att använda en inredningsklyscha. Men ljudnivån är hög, och all personal har hörselskydd. Längs ena långsidan i den nya lokalen står stora maskiner som hämtade från en science fiction-film. Det är hypermoderna maskiner, där man i princip stoppar in en bit metall som sedan svarvas och fräses och ut kommer en färdig produkt.

– Vi är duktiga på att ta till oss ny teknik och använda den på ett bra sätt, säger Stefan Göransson, VD på Tremeco.

Avancerad teknik kräver hög teknisk kompetens

Stefan gick verkstadsteknisk på gymnasiet och har sedan dess jobbat inom verkstadsindustrin, de senaste tjugo åren som egen företagare. 2004 startade han Tremeco, som arbetar med legotillverkning av finmekaniska produkter i de flesta material som plast, aluminium, stål, rostfritt men även titan och hastelloy. Kunder är bland andra läkemedelsindustrin, men man tillverkar exempelvis även delar till gasturbiner åt Siemens liksom till laserskärmaskiner. Men eftersom det är avancerade tillverkningsmaskiner krävs också ritningar, konstruktioner, programmering och beredning inför tillverkningen. Här kommer eventuella fördomar på skam när det gäller ”enkla verkstadsjobb”. De jobben har försvunnit i rekordfart med den tekniska utvecklingen, menar Stefan Göransson. De enformiga, smutsiga och tunga arbetsmomenten har även Tremeco rationaliserat bort med hjälp av robotar, och istället har man som sagt tagit över konstruktörsrollen från andra yrkeskategorier.

– Men politikerna har inte hängt med i den snabba utvecklingen, det känns inte som om de har någon koll på industrins villkor. Idag är det kvalificerade tekniker som behövs, och det finns inte rätt utbildningar för detta. Problemet är att skolorna inte har råd att investera i den typen av avancerade maskiner som vi har. En lösning skulle kunna vara att vi som företag står för utbildningen här på plats, men då måste det finansieras.

Nya lokaler

Än så länge klarar sig Tremeco bra. Mycket bra, till och med. Företaget har växt stadigt sedan 2004, och till slut blev de befintliga lokalerna för små. 2017 kunde de flytta in i splitter nya, funktionella lokaler granne med Göteborgs Betongborrning i Göta. Därmed gick de från 800 kvadratmeter till 2 000.

– Det är verkligen fantastiska lokaler, med konferensrum och de kontorslokaler vi behöver. Perfekt logistikläge invid 45:an också, mellan Trollhättan och Göteborg. Och själva industrilokalen är så pass stor att vi skulle kunna utöka och fördubbla vår omsättning.

Goda framtidsutsikter

Framtidsutsikterna är goda, eftersom företaget verkar i en bransch som inte är jättekänslig för konjunktursvängningar, även om de naturligtvis påverkas till viss del.

– Så länge vi kan hålla jämna steg med teknikutvecklingen och kan hitta rätt folk, kommer vi att klara oss bra. Att jobba med detta är verkligen både roligt och spännande, särskilt om man gillar ny teknik.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »