Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-12-05
Senast uppdaterad: 2018-12-05

Trivsam stämning på välbesökt julmarknad

Det var trångt mellan utställarnas bord under julmarknaden i Folkets Hus söndagen första advent. Både inne och utanför var det full aktivitet och många besökare, regnet till trots.

Drygt 40 utställare fanns på plats både inne och utanför Folkets Hus när FöretagsCentrum anordnade den årliga julmarknaden i Lilla Edet. Utbudet bland utställare var varierat, besökarna kunde köpa alltifrån närproducerade delikatesser till julbordet till hälsoprodukter. Som sig bör på en julmarknad fanns det många utställare som sålde olika typer av hantverk, både julprydnader och sådant som passar bra att slå in i julklappspaket. Flera butiker i Lilla Edet hade också extraöppet med fina erbjudanden under marknaden.

Hantverk och delikatesser

Åsa Brisshäll från Ytterby var på marknaden tillsammans med döttrarna Johanna och Natalie för att sälja virkat och stickat hantverk. Åsa virkar och det blir gärna ugglor och så här års tomtar. Åsas mamma, som själv inte var med och sålde denna kväll, stod för de stickade vantarna.

— Det är roligt att sälja på marknader! Jag är från Lödöse från början, så jag stöter säkert på en hel del bekanta ansikten i dag, då är det ju extra kul.

Johanna och Natalie hjälpte mamma Åsa Brisshäll att sälja på marknaden.

På plats var också Gunnar Jegerås som sålde surdegsbröd från Södergårdens Vedugnsbageri i Sjuntorp. Allt bröd därifrån bakas på ekologiskt mjöl och utan tillsatser. Just denna kväll var många av bröden bakade på dinkelmjöl.

— Min sambo Marie bakar i en rejält stor vedugn där hon eldar och bakar på samma häll. Det tar sin tid och det är en hel del pyssel med det, så det brukar bli att Marie bakar en gång i veckan. På fredagar är bageriet öppet för brödförsäljning. Sedan säljer vi en del på julmarknader så här års också.

Bröd från Södergårdens Vedugnsbageri.

På gruppen Kreativt skapandes utställningsbord fanns vackra och fantasifulla julutsmyckningar av återvunnet material från bland annat Essity. Gruppen Kreativt skapande träffas på onsdagar i Vuxenskolans lokaler. Där får elever som studerar Svenska för invandrare, SFI, tillfälle att träffa och lära känna svensktalande och öva på sin svenska under trevliga former samtidigt som man arbetar kreativt tillsammans.

Aktiviteter för stora och små

Naturligtvis var tomten på besök och tog emot barnens önskelistor och delade ut godis, något som var populärt hos de yngre besökarna. Utanför fanns Räddningstjänsten på plats och informerade om sin verksamhet och barnen fick chans att provsitta brandbilen.

Tomten (Peter Andersson) tog emot barnens önskelistor.

Utdelning av kommunens utmärkelser

Det var också utdelning av kommunens utmärkelser på scenen. Varje år delar Kultur- och fritidsnämnden ut ett kulturstipendium, ett kulturpris och ett ungdomspris för att uppmärksamma stipendiatens och pristagarnas insatser inom sina områden. Nytt för i år var också priset Årets förebild, som delas ut till någon som genom sina aktiviteter under året varit ett gott föredöme med avseende på ledarskap, aktivt föreningsarbete, ungdomsverksamhet, arbete för mänskliga rättigheter eller ett hållbart samhälle eller som på annat sätt har uppvisat prestationer inom sitt område. Priset Årets förebild gick i år till Usha Deminger.

Genom projektet Denisängel har Usha samlat in pengar som oavkortat går till våldsutsatta kvinnor på Panzisjukhuset i Kongo. Dr Denis Mukwege förestår Panzisjukhuset och är internationellt uppmärksammad för sitt arbete. I år mottog Denis Mukwege Nobels fredspris för hans gärningar som syftar till att få slut på sexuellt våld i krig och väpnade konflikter.

Under de fem år som Denisängelprojektet har funnits har Usha samlat in uppskattningsvis 700.000 kronor till sjukhuset genom att sälja bland annat änglar tillverkade i ull. 

— Det är så klart jättekul att vinna Årets förebild, det är roligt att projektet uppmärksammas! Men framför allt sätter det ljus på de här kvinnornas situation, säger Usha Deminger.

Årets pristagare, från vänster i bild: Teemu Juttula, Caitlin Holmblad (ungdomspris), Nicholas Lopez Fors (kulturstipendium), Usha Deminger (årets förebild), Kjell Johansson (kulturpris).

Läs mer om kommunens utmärkelser, pristagarna och motiveringarna.

Tack till alla besökare och utställare som gjorde julmarknaden till en så lyckad och trevlig tillställning!  

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »