Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2017-05-09
Senast uppdaterad: 2017-05-08

Trerätters vårmiddag serverades på de särskilda boendena

Vacker vårdukning på Lindkullen.

I fredags hälsades våren välkommen med en trerätters vårmiddag på de särskilda boendena Lindkullen, Soläng och Pilgården. En gång på våren och en gång på hösten serveras alltid en trerättersmiddag - ett inslag som är populärt hos de boende och som sätter guldkant på vardagen.

På menyn stod räkdröm som förrätt. Som huvudrätt serverades klassisk slottsstek med potatisbakelse, sås, blomkål, morötter, vårgurka och vinbärsgelé. Efterrätten bestod av jordgubbscheesecake med rabarber och kaffe.

Till festmåltiden hörde naturligtvis extra fin och vårinspirerad dukning med blommor på borden. Personalen på boendena var också välkomna att delta i middagen, vilket skapade en trevlig gemensamhetskänsla när alla kunde sitta ner tillsammans vid bordet för att äta och samtala.

— Vi samarbetar mellan kostenheten och personalen på boendena för att festmåltiden ska bli så bra som möjligt. Många äldre vill till exempel klä upp sig lite extra, det ska dukas fint och personalen har plockat blommor. Personalen på boendena lägger ner mycket jobb på festmiddagarna, berättar kostchef Mariette Axelsson Horst.

Till efterrätt serverades jordgubbscheesecake med rabarber.

Köttet från Gröna Gårdar


Köttet till huvudrätten var inköpt från Gröna Gårdar där alla produkter är ekologiska. Kommunens upphandling av livsmedel tillåter nu att köpa in köttråvaror från Gröna Gårdar, något som Mariette Axelsson Horst hoppas kunna göra med jämna mellanrum framöver. Hon berättar:

— Det här är första gången socialförvaltningens kostenhet köper in kött från Gröna Gårdar. Det är naturligtvis trevligt att kunna servera gott, ekologiskt och närproducerat kött.

Gröna Gårdars kött kommer från djur som betar fritt och äter det som de är gjorda för: gräs, klöver, maskrosor och andra örter som finns i beteshagen. På vintern fodras de uteslutande med ensilage, som är mjölksyrat gräs. Det gör att djuren växer upp långsamt och köttet hinner utveckla en rik och fyllig smak.

Redan nu köper socialförvaltningens kostenhet in en del ekologiska livsmedel, till exempel mjölk, bananer och äpplen. Ekologiskt kött från Gröna Gårdar är ytterligare ett steg i den riktningen.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »