Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-06-23
Senast uppdaterad: 2016-11-21

Tjuvstart på midsommarfirandet på förskolor

Barnen på Solgatans förskola var delaktiga i både blomplockning och att klä stången.

Snart är det dags för midsommar och inte minst märks det förskolor runtom i kommunen som tjuvstartat sitt firande. Vi var på besök hos Solgatans förskola och Gossagårdens förskola för att fira in midsommarhelgen. En förskola är veteran i sammanhanget medan den andra firar för första gången.  

På Solgatans förskola är förberedelserna i full gång inför kvällens midsommarfirande där föräldrar och barn är inbjudna när vi kommer på besök.

— Det är en mångårig tradition hos oss på Solgatan att fira midsommar några dagar innan. Det är även idag som vi har avslutning inför sommaren då vi alla tillsammans - föräldrar, barn och personal möts, fikar och dansar kring midsommarstången till tonerna av dragspel, berättar Birgitta Johansson, förskollärare på Solgatans förskola. 

Det är inte bara dans som gäller på kvällen utan även musik.

— Vi sjunger och danser till gamla och traditionella sånger. Det blir dans på kvällen oavsett väder. Ett år dansade vi i regnställ och stövlar, säger Susanne Wassenius, barnskötare.

I år tycker personalen på Solgatans förskola att midsommarstången blev ovanligt fin och det går inte annat än att hålla med.

Barnen och personalen hjälps tillsammans åt att resa midsommarstången på Gossagårdens förskola.

Midsommarfirande för första gången


Gossagårdens förskola öppnade först i början av året och därför är det även första gången för förskolan att fira midsommar, något de gjorde med bravur.

— Det är första gången för oss att fira midsommar just här. Därför har vi inte riktigt kommit in i några traditioner men vi sjunger och dansar till sånger som barnen känner igen, säger Marian Lodin, vikarie på Gossagårdens förskola.

Dorotea Barisa, förskollärare, fortsätter berätta:

— Pedagoger och barn har tillsammans klätt midsommarstången som vi alldeles strax ska dansa runt.

Personalen och barnen samlas sedan runt midsommarstången för dans och sång. Det är ivriga barn som gör sitt bästa för att följa med i rörelser och sång. Det blir alltifrån räven raskar över isen till små grodorna. En sång som sjungs med tanke på Sveriges fotbollsmatch under onsdagskvällen är fotbollsspelarens visa.

Dagen till ära är personalen klädd i blått och gult inför onsdagskvällens fotbollsmatch.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »