Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2017-10-31
Senast uppdaterad: 2017-10-31

Tina Thörner föreläste i Lilla Edet

I torsdags gästades Lilla Edet och Folkets Hus av Tina Thörner. Under en inspirerande föreläsning fick vi följa med Tina, som är trefaldig damvärldsmästare i rally, kartläsare och en av de största profilerna inom rallysporten, på en resa genom hennes liv och karriär.

Med mycket humor, skratt, värme och allvar talade Tina om sin uppväxt, sina erfarenheter av utbildningen på flygskolan i USA med sikte på att bli stridspilot, sin karriär som kartläsare och sitt tävlande inom rallysporten.Tina Thörner fick tidigt som barn lära sig ta ansvar hemma på gården i Värmlandsnäs och som uppvuxen tillsammans med flera bröder gjordes det ingen skillnad på flickor och pojkar.— Vi fick alla börja ta ansvar tidigt hemma. Vi hade likadana jeans, tröjor, ja - till och med likadana frisyrer! Det gjordes ingen skillnad på pojkar och flickor, alla fick hjälpa till med allt. Det var nog först senare när jag sökte in till försvaret som jag förstod att man gjorde skillnad på kvinnor och män.

Ville bli pilot

Tina hade redan tidigt en dröm om att få resa och upptäcka världen. Det i kombination med hennes intresse för flygplan fick henne att vilja bli pilot. Hon sökte sig till en flygskola i USA, och där lärde hon sig att det inte finns några begräsningar. Vi ska utmana oss själva, leverera vårt bästa och vara oss själva i det vi gör, det var lärdomar Tina tog med sig därifrån.— Nu har hon alldeles tappat fattningen, sade de hemma i Värmlandsnäs när jag kom hem igen, berättar Tina med ett skratt. Men det är så jag har levt mitt liv, man måste utmana sig själv och vara på gränsen för att utvecklas.

Fastnade för rally

Inom det svenska försvaret i början på 80-talet var det få kvinnor som sökte sig till de mest kvalificerade positionerna. Tina fick slåss mot många stereotypa föreställningar och av olika anledningar blev hon inte pilot, utan fastnade i stället för rally. 1984 träffade Tina Lars-Erik Torph. De blev ett par och rallyn blev deras passion. Men just när deras gemensamma karriär var på väg att lyfta så hände det som inte fick hända. 1990 omkom Lars-Erik i en krasch under ett rally i Monte Carlo.— Vi hade talat om döden tidigare. Vi sade att man ska göra det man älskar tills man dör. Lars-Erik dog när han gjorde det han älskade. Mitt i sorgen var det en tröst.Tina bestämde sig för att kämpa vidare mot en världsmästartitel, både för att hedra Lars-Eriks minne och för sin egen skull. Hon lyckades ta titeln tre gånger.

Ett positivt mind-set hjälper till att skapa framgång

Genom sina livserfarenheter, studier och ett positivt mind-set har Tina Thörner lyckats leda både rallyteam och sig själv till stora framgångar. Hon läser i dag rallynoter på fem språk och arbetar tillsammans med världseliten inom sporten. Tina arbetar med tydliga målbilder i sitt ledarskap, men betonar samtidigt vikten av återhämtning.—Jag är ingen Superspider Herokvinna från Krypto. Det är ingen! Jag ser till att planera för ett dygn med 23 timmar, på så vis har jag alltid en timme över. En för stressad människa är en människa i obalans. Jag försöker nå balans i livet, så att jag kan vara det bästa av mig själv.

En del av föreläsningsserien Tillsammans Lilla Edet

Föreläsningen var en del av föreläsningsserien Tillsammans Lilla Edet, som tidigare i år även gästats av Lotta Nilsson, Kristin Kaspersen och Bo Dahlbom.
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »