Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2014-09-19
Senast uppdaterad: 2014-09-25

Stöd för att skapa en bättre relation med ditt barn

Familjepedagog Ewa och Komet-deltagaren Therese i samtal på Familjecentralen Eken

Är jag en "god chef" hemma? Gör jag så att bra beteenden lönar sig? Under varje termin erbjuder kommunen föräldrastödsgruppen Komet, där du som förälder kan få verktyg för att skapa en bättre kommunikation med ditt barn. Du kan nu anmäla ditt intresse för att delta i höst.

Komet är en föräldrautbildning för dig som vill träna på att hantera bråk och konflikter med ditt barn mer framgångsrikt. Två föräldrar som deltog i föräldrastödsgruppen i våras är Therese och Maria.

– Jag var tvungen att ändra den situation jag var i hemma, jag visste inte hur jag skulle ta mig ur den. Jag fick erkänna för mig själv att jag behövde hjälp som förälder. På Komet fick jag träffa andra som kände samma sak, berättar Therese.

- Jag kände mig lite dum i början och tyckte att det var pinsamt, men sedan såg jag att jag inte var den enda som hade det svårt. Det var skönt att få ventilera och diskutera varandras problem, säger Maria.

Verktyg för en bättre relation


Under elva kvällar under våren träffades Therese, Maria och föräldrar till ytterligare fyra barn tillsammans med kommunens familjepedagoger Ewa Ivarson Larsson och Annika Ericson. Varje kväll bjöd på ett nytt tema och nya hemuppgifter.

- Vid det första tillfället pratade vi om att skapa gemensamma stunder, vilket är grunden inom Komet. Först tänkte jag att jag är med mina barn hela tiden, men sedan inser man att man ska ta sig tid ordentligt och lyssna på barnet. Innan var det mycket att säga åt dem, reflekterar Therese.

Ewa och Annika har tillsammans med två kollegor på kommunen arbetat med Komet (som är en förkortning för kommunikationsmetod) sedan 2007. Det finns både Komet för föräldrar med barn 3-11 år och för föräldrar med barn 12-18 år.

- Komet utgår ifrån en manual, berättar Ewa Ivarsson Larsson. Vi kommer inte med färdiga lösningar, men vi bollar i gruppen. När vi går ifrån en träff ska alla föräldrar veta vad de kan göra och träna på till nästa gång. Det är föräldrarna själva som gör jobbet. Vi som gruppledare är med för att skapa gruppkänsla och låta alla komma till tals. Vi är inga experter med rätta svar, men vi har en stor erfarenhet.

- Det bygger mycket på att ge och ta i gruppen. Föräldrarna kommer ofta med egna idéer, säger Annika Ericson.

Tid att reflektera


Therese och Maria är nöjda med att ha deltagit i Komet.

- Jag har fått ett annat tänk. Man får jobba med sig själv. Det är många självklara saker som man inte tänker på, berättar Maria.

- På Komet får du tiden till att reflektera och tänka. Du får igång ett tankesätt för att lösa situationerna själv. Jag och min äldsta dotter hade det väldigt svårt vid sänggående och middagar, efter jobbiga omställningar i familjen. I och med Komet började jag se situationen i sin helhet, varför det blev som det blev och hur jag kunde göra när det blev jobbigt, säger Therese.

- Det kanske har låst sig hemma och du kommer inte åt att öppna upp - men du kan komma ur spåren, det finns hjälp att få, fortsätter hon.

Anmäl dig till höstens Komet


Komet 3-11 år börjar 21 oktober och håller på elva tisdagar framåt. Komet 12-18 år börjar 13 oktober och håller på nio måndagar framåt.

Läs mer och anmäl ditt intresse att delta

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »