Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-05-24
Senast uppdaterad: 2019-05-27

Se storskaliga väggmålningar växa fram i Lilla Edets centrum

Nu har du chansen att sitta på första parkett för att se storskaliga väggmålningar växa fram i Lilla Edets centrum. Konstprojektet Artscape Saga kör igång på måndag 27 maj och pågår till 31 maj. Artscape Saga-veckan omfattar även en mängd andra aktiviteter för alla åldrar!

Artscape Saga är ett konstprojekt där konstnärer från hela världen skapar storskaliga väggmålningar runt om i Göteborgsregionen, samtliga inspirerade av världens folksagor. Konstnärerna från hela världen är inbjudna, och de blir tilldelade en folksaga var som de sedan kreativt ska gestalta med ett unikt konstverk.

Artscape Saga omfattar följande kommuner: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Projektet pågår mellan 27 maj och 16 juni i de olika kommunerna, i Lilla Edet pågår uppförandet av målningarna 27–31 maj.

Väggar som blir konstverk

De tre väggarna som ska målas är AB EdetHus fastighet på Molinsgatan 11, Kelleby & Cos fastighet på Göteborgsvägen 32 och AB EdetHus fastighet Erngrenska villan på Fuxernaskolan 24.


Konstnärer

Vi kommer att få besök av tre konstnärer som kommer att måla varsin vägg. Motivet på den tredje väggen på Erngrenska villan har du som medborgare haft möjlighet att påverka genom egna förslag, skisser och idéer. Denna konstnären är ännu inte officiell.

1. AnimalitoLand

Konstnären Graciela Gonçalves Da Silva, från Argentina, skapar konst under namnet AnimalitoLand. Hon kommer att skapa konstverket på Molinsgatan 11. Med ett tydligt arv från seriekonsten målar hon fantasifulla djur, människor och varelser i starka färger. Målet med hennes gatukonst är att föra samman människor även när de inte pratar samma språk. Hennes konst syns världen över, bland annat i Kina, Norge, Kanada, Argentina och Sverige.

Nyfiken på AnimalitoLands konst? Kika in på hennes Instagram @animalitoland


2. Ares

Ares är en göteborgsbaserad konstnär med offentliga verk på väggar i bland annat Barcelona, Berlin och flertalet platser i Sverige. I Lilla Edet kommer du kunna se hennes konst växa fram på Göteborgsvägen 34. Hennes konst präglas av detaljerade målningar av djur och natur i närbild i samspel med klassiska inslag av graffiti. Hon arbetar även med både klassiska och futuristiska motiv och har en bred variation i sitt konstnärliga uttryck.


Nyfiken på Ares konst? Kika in på hennes Instagram @ares_two


Ytterligare konstverk utanför Artscapes konstprojekt

Kelleby & Co är så positiva till projektet och lyftet som målningarna kommer ge samhället, att de har anlitat en egen konstnär utanför Artscape projektet att måla ytterligare en vägg. Stödmuren intill gymmet vid Smedjegatan 2 kommer förgyllas med ett konstverk av den lokala konstnären Nitton99.

Nyfiken på Nitton99s konst? Kika in på hans Instagram @nitton99


Mycket roliga aktiviteter under veckan!

Under hela Artscape Saga-veckan kommer det pågå massa roliga aktiviteter för stora som små. Vad sägs om maratonläsning av folksagor med högläsning av mer eller mindre kända profiler från kommunen, gatumålningsworkshop med Monica Funck, finsk folkdans eller dockteater på arabiska?

Du som bara vill sitta ner och se när konstverken växer fram är välkommen att slå dig ner på första parkett och njuta av arbetet.

Se mer information och hela programmet på lillaedet.se/artscape

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »