Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-09-16
Senast uppdaterad: 2020-09-16

Nu inför Lilla Edets kommun insamling av matavfall

Under hösten 2020 inleder Lilla Edets kommun införandet av insamling av matavfall. I flerbostadshus och hos verksamheter införs insamlingen i oktober. Under våren startar sedan insamlingen hos privatpersoner i villor områdesvis, uppdelad i fyra etapper.

– Insamlingen av matavfall införs för att uppnå både nationella och lokala miljömål och därmed miljönytta. Enligt ett regeringsbeslut ska alla kommuner erbjuda separat matavfallsinsamling. Vi planerar nu för fullt för införandet, säger Carlos Garcia, projektledare för införandet.


Lilla Edets kommuns kommunfullmäktige beslutade 2019 att införa insamling av matavfall för att uppnå de uppsatta miljömålen.


– Att sortera ut matavfallet är en stor insats för miljön. Det kan omvandlas till både biogas och biogödsel så att vi får en mindre klimatpåverkan och ett renare samhälle, konstaterar Carlos Garcia.

Hur påverkas du?

Kommunen kommer tillhandahålla ett brunt matavfallskärl och tillhörande matavfallspåsar och påshållare. Till er som bor i lägenhet eller hyr er verksamhetslokal delas matavfallspåsar och påshållare ut av er hyresvärd/bostadsrättsförening.


– I flerbostadshus och hos verksamheter startar insamlingen under oktober månad 2020 och hos privatpersoner i villa införs insamlingen områdesvis, uppdelad i fyra etapper, med start under februari 2021. Vårt mål är att införandet ska vara helt klart i november 2021, säger Carlos Garcia.


Mer information om genomförandet och tidsplanen för de olika etapperna kommer att publiceras allt eftersom på lillaedet.se/matavfall Öppnas i nytt fönster.. Du som bor i lägenhet eller hyr verksamhetslokal informeras av din hyresvärd/bostadsrättsförening. Bor du i villa kommer du få information hemskickad via brev senare i höst.


För att förenkla för dig har vi här sammanställt de vanligaste frågorna och dess svar om matavfallsinsamlingen: lillaedet.se/matavfall Öppnas i nytt fönster.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »