Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-10-21
Senast uppdaterad: 2019-10-23

Nu är Lilla Edets niondeklassare ute på prao

Frida Larsson praoar på biblioteket.

Nu är det dags att praoa för nioklassarna i kommunen. Niondeklassarna har varit ute på prao tidigare, men efter ett långt uppehåll på flera år är nu praon tillbaka. De flesta elever ser det som en stor möjlighet att testa på arbetslivet.

Just nu är alla kommunens 109 niondeklassare ute i arbetslivet och praoar vecka 42 och 43. Det är första gången på flera år, och det beror på en ändring riksdagen gjorde i skollagen. Det är numera obligatoriskt för skolorna att ha med arbetslivsorientering, där prao ingår, som en del av skolarbetet i årskurs 8 och 9.


Eleverna har både kunnat ansöka om praoplatser via skolan och haft möjlighet att hitta egna, men alla har fått en plats. Det betyder att eleverna är i många olika branscher, både kommunalt och på privata företag, som till exempel skola, vård och omsorg, och butik. En av verksamheterna i kommunen som tagit emot praoelever är Lilla Edets biblioteket.


— Det är jättekul att ta emot praoelever, vi har inte haft det på biblioteket innan. Det är viktigt att eleverna får komma ut i arbetslivet innan gymnasievalet, säger Camilla Oscarson, barn- och ungdomsbibliotekarie i Lilla Edet.

Frida Larsson går i nian på Fuxernaskolan och praoar på biblioteket. På frågan varför hon valt att praoa på biblioteket svarar hon:


— Jag ville praoa på biblioteket för att jag älskar böcker. Det är roligt och mer att göra än vad jag förväntade mig.


Hon har fått hjälpa till att sortera böcker, hämta reservationer och har hunnit skriva boktips på ett tiotal böcker. Tipsen släpps av biblioteket och kommer heta ”Fridas Boktips”.

Kommunens privatföretagare tar emot praoelever

En av de privata företag som tagit emot praoelever är RB:s Industri. Företaget arbetar med tillskärning och svetsning av olika metall- och plastdelar. Eddie Alesjö som går i nian på Fuxernaskolan praoar på företaget.


— Det känns riktigt roligt att få vara här och praoa, säger Eddie. Jag var intresserad och var redan sedan innan bra på att skapa saker. Jag hjälper till med flera olika saker, som att sopa golvet och använda punktsvetsmaskin, men det finns också mycket jag inte får göra för att jag är för ung.


Niklas Abrahamson är delägare i företaget och är handledare till Eddie.


— Det är viktigt att få med ungdomarna och ställa upp för de som har ett intresse, säger Niklas Abrahamson.

Eddie Alesjö praoar på RB:s Industri. Handledare är Niklas Abrahamson.

Stor skillnad från det vanliga skolarbetet

Både Frida och Eddie tycker att det känns bra att få möjligheten att praoa. Praotiden är inte alls som de vanliga skoldagarna. De känner att de får ta mer ansvar och får en chans att få större inblick i hur det är att arbeta. Det är något som kan vara viktigt inför gymnasievalet om några månader. 

Denna artikel är skriven av August Linder och Basir Yawari som själva praoar på kommunledningsförvaltningen, Lilla Edets kommun.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »