Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-12-17
Senast uppdaterad: 2015-12-17

Nobelmiddag på Ryrsjöskolan och Hjärtumsskolan

Vacker dukning dagen till ära.

För tredje året i rad anordnades förra veckan en Nobelmiddag för skolelever i Lilla Edets kommun. Den här gången var det Ryrsjöskolans och Hjärtumsskolans tur.

På Ryrsjöskolan var det högtidsstämning vid lunchtid på fredagen. Eleverna var uppklädda, långborden fint dukade, belysningen dämpad och lokalen julpyntad. I vanliga fall brukar Ryrsjöns skolelever äta lunch i tre sittningar, men dagen till ära samlades de allesammans för en gemensam Nobelmiddag där det stod dukat för 110 personer i gymnastiksalen. De pedagoger och personal som serverade eleverna vid borden var matchande klädda i svarta byxor och vit blus.

Till förrätt serverades det soppa på potatis och purjolök med rostat bröd. Varmrätten bestod av kycklingfilé, klyftpotatis, tzatziki och blandsallad med fetaost och till efterrätt blev det drömrulltårta toppad med vispgrädde och garnering. Under själva middagen höll lärarna tal och eleverna stod för underhållning, bl.a. läste de dikter de själva skrivit.

Marie Söder, lärare på Ryrsjöskolan, berättar:

— Eleverna i årskurs 4, 5 och 6 har gjort bordsplaceringen och skrivit lapparna på borden. Treorna har stått för dukningen och tvåorna har vikt servetterna fint.
 

Nobelmiddag på Ryrsjöskolan


Alfred Nobel i undervisningen


Marie Söder berättare vidare att eleverna de senaste veckorna också har tagit upp Alfred Nobel i undervisningen på olika sätt och talat om vem han var, hans uppfinningar, hans dikter och naturligtvis om hans testamente och stiftelsen som gör att man varje år kan dela ut Nobelpriset inom olika områden. Detta är också något som eleverna i Hjärtum har gjort. Där har eleverna under terminen också arbetat med kosten i ett större perspektiv, till exempel vikten av att äta alla mål om dagen, tallriksmodellen, talat om olika grönsaker och frukter samt bordsskick.

God planering krävs


Therése Werner som arbetar i Ryrsjöskolans kök berättar:

— Vi har haft fullt upp i dag, men det är roligt! Lite grann kunde vi förbereda i förväg, till exempel gjorde vi tzatzikin och efterrätten i går.

Therése Werner förklarar vidare att det krävs en god planering för att en trerätters middag till så många personer ska bli lyckad. Redan för två månader sedan påbörjades den första planeringen tillsammans med lärarna på Ryrsjöskolan.

Eleverna önskade rätter


Eleverna har bland annat fått vara med och tycka till om Nobelmenyn och önska rätter. Samtidig ska menyn fungera för så många elever som möjligt. Therése Werner säger:

— Många av eleverna önskade klyftpotatis, det verkar vara en klar favorit.

Eleverna i Hjärtumsskolan önskade också klyftpotatis. Där bestod Nobelmenyn av grönsaker med dip och nybakat bröd till förrätt, chicken nuggets med klyftpotatis, currysås och sallad till huvudrätt och som efterrätt serverades det äppel- och blåbärspaj med vaniljsås.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »