Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-06-04
Senast uppdaterad: 2019-06-04

Miljöpriset 2019 går till förskolorna i Västerlanda och Hjärtum

Aleksandra Westerdahl, förskollärare på Västerlanda förskola, och Helena Bergenson, chef för Västerlanda och Hjärtums förskolor.

Varje år delar Lilla Edets kommun ut ett miljöpris för att uppmärksamma en enskild person, ett företag, en verksamhet eller organisation som har gjort en värdefull insats för miljön. I år gratulerar vi förskolorna i Hjärtum och Västerlanda som vinnare av miljöpriset.

Miljöpriset är instiftat av miljö- och byggnämnden och delas ut under Miljö- och familjedagen i Ströms slottspark på nationaldagen 6 juni. Stolta och glada vinnare av årets miljöpris är förskolorna i Hjärtum och Västerlanda, som får ta emot ett diplom samt ett pris om 10 000 kronor.


Motiveringen lyder:

”Genom ett aktivt och medvetet arbete som ger positiva upplevelser väcker pedagogerna barnens upptäckarglädje kring hållbarhetsfrågor. Tillsammans skapar personalen nyfikenhet och ett långsiktigt engagemang i arbetet med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Barnen är vår framtid, därför är det viktigt att de inkluderas i denna filosofi redan i en tidig ålder. Att minska matsvinnet, ta tillvara närmiljön samt öka förståelsen kring sortering och återvinning av avfall är exempel på områden där aktivt arbete bedrivits.”

Ger kraft till fortsatt arbete

– Eftersom jag inte visste att vi var nominerade blev jag väldigt överraskad när jag meddelades att vi vunnit årets miljöpris. Att det vi gör uppskattas känns roligt och det ger också en drivkraft att ta vårt miljöarbete till en ny nivå, säger Aleksandra Westerdahl, förskollärare på Västerlanda förskola.

 

Även Helena Bergenson, chef för både Västerlanda och Hjärtums förskolor, är mycket glad och stolt över priset.

 

– Priset är en bekräftelse på att personalen på Västerlanda och Hjärtums förskolor gör ett mycket bra jobb och att vi är inne på rätt spår. Att arbeta för en hållbar utveckling är viktigt och då inte minst att lära de minsta så att vi lägger en bra grund från början, konstaterar Helena Bergenson.

Väcker upptäckarglädje och engagemang

Inom ramen för Grön Flagg, genom stiftelsen Håll Sverige Rent, arbetar Västerlanda och Hjärtums förskolor aktivt och medvetet med att minska matsvinnet, ta tillvara på närmiljön samt öka förståelsen kring sortering och återvinning av avfall.

 

Grön Flagg är ett program som hjälper pedagoger och lärare att väcka upptäckarglädje kring hållbarhetsfrågor. Målet är att barnen ska delta i, planera och genomföra aktiviteter för hållbar utveckling tillsammans med pedagogerna. På så sätt skapas en nyfikenhet och ett långsiktigt engagemang i arbetet med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

 

– Det är jättespännande och barnen visar ett stort engagemang, säger Helena Bergenson.

 

Som deltagare i programmet Grön Flagg har Hjärtums förskola, efter att deras arbete granskats enligt Håll Sverige Rents kriterier, lyckats med att bli certifierade och ”ta Grön Flagg”. Och i höst är det Västerlandas tur att gå igenom samma procedur.

 

Sen undrar en förstås, vad planerar ni att göra med prispengarna?

– Vad vi ska använda prispengarna till har vi inte hunnit bestämma ännu, men de kommer att användas till något bra, avslutar Helena Bergenson glatt.

 

Välkommen till Miljö- och familjedagen i Ströms slottspark torsdag 6 juni kl. 10-14. Då är parken full av utställare och aktiviteter för både stora och små och kl. 11 delas årets miljöpris ut. Hela programmet hittar du på lillaedet.se/miljödagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

Läs mer om Håll Sverige Rent och Grön Flagg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Här hittar du tidigare års vinnare av Miljöpriset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »