Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-11-01
Senast uppdaterad: 2016-11-01

Lilla Edets kommun uppmärksammas för sitt arbete med skolmåltiden

Under gårdagen fick Leif Håkansson, ordförande i utbildningsnämnden, och Gun Mellqvist, kostchef, ta emot Skolmatsakademins diplom. Skolmatsakademin/Foto: Johan Wingborg

Under det senaste decenniet har det skett en revolution inom skolmaten. En av förklaringarna stavas Skolmatsakademin som är ett kunskapsnätverk som samlar kommuner, stadsdelar och kunskapsaktörer i Västra Götaland kring skolmatsfrågor och utveckling av offentliga måltider. Lilla Edets kommun har varit medlemmar sedan starten 2006 och det uppmärksammades under gårdagen vid Skolmatsakademins jubileumsfest.  

Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk som för närvarande samlar 51 kommuner, stadsdelar och kunskapsaktörer i Västra Götaland kring skolmatsfrågor och utveckling av de offentliga måltiderna. I år firar nätverket 10-års jubileum. Lilla Edets kommun är en av 13 kommuner i nätverket som har varit med som medlemmar ända från projektets start år 2006, vilket nu uppmärksammas. 

Ulrika Brunn är verksamhetsledare för Skolmatsakademin sedan 2014:

— Mat engagerar. Kraven som ställs på skolköken blir allt tuffare, efterfrågan på specialanpassad kost ökar, maten ska helst vara ekologisk, närproducerad m.m. Att tillgodose alla dessa krav är en stor utmaning och det är här nätverket Skolmatsakademin fyller en viktig funktion genom att vi kan ta hjälp av varandra såväl över köks-, kommun- och länsgränser.
 
Hon fortsätter:

— Det jag hoppas på är att bra skolmåltider får större utrymme i media i framtiden så att vi kan slå hål på allmänhetens fördomar om att skolmaten är dålig. Både det vi kan se med egna ögon samt Livsmedelsverkets och SkolmatSveriges senaste undersökningar visar på att allt från engagemang, utbud till kvalitet pekar uppåt. Därför vill jag uppmana alla föräldrar att testa på att äta skollunch igen. Allt var faktiskt inte bättre förr!

Diplom för långsiktigt engagemang


Under gårdagen fick Leif Håkansson, ordförande i utbildningsnämnden, och Gun Mellqvist, kostchef, ta emot Skolmatsakademins diplom för sitt långsiktiga engagemang för skolmåltidens utveckling i den egna kommunen och i länet.

— Det är fantastiskt roligt att Lilla Edet uppmärksammas på det här viset och då på ett område som i vardagen får alldeles för lite uppmärksamhet. Men det är framför allt Gun Mellqvist och hennes personals utmärkelse. De har verkligen visat att engagemang och långsiktighet ger goda resultat, säger Leif Håkansson, ordförande i utbildningsnämnden.

Gun Mellqvist, kostchef i Lilla Edets kommun:

— Jag tycker det är väldigt roligt att få denna bekräftelse på det arbete vi tillsammans gör på kostenheten. Måltiden är en del av skoldagen och för att ha möjlighet att nå målen i skolan är det även viktigt att få i sig ett bra mål mat. Därför måste vi främja attityden både bland barn och vuxna. Genom Skolmatsakademin får vi tillgång till ett fantastiskt nätverk samtidigt som vi får del av många bra tips, utbildningar, idéer på förbättringar och hur vi kan jobba framåt.

Måltider som engagerar


I Lilla Edets kommun arbetar kostenheten på olika vis för att främja skolmåltidens roll under skoldagen. Några av aktiviteterna har i år varit brasilianskt tema på förskolor och skolor "Taste the exotic Brazil" där kostenheten ville lyfta fram idrotten och dess aktiviteter. Under året har även skolornas restauranger namngivits efter önskemål från eleverna som inte längre vill gå till "bamba" eller "matsalen" utan en restaurang. Förutom det serveras under hösten kött från Gröna Gårdar under tre tillfällen på kommunala skolor och förskolor. Gun Mellqvist berättar mer:

— Vi har nu ett pågående arbete där vi utvecklar konceptet veckans kock på våra förskolor. Veckans kock är ett barn som är med och förbereder vissa delar av den måltiden som sedan serveras på förskolan. Det ger barnen en inblick i hur arbetet i köket ser ut.
 

Läs mer om kostenhetens arbete i följande artiklar:

Mer information


Mer information om Skolmatsakademin.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »