Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-12-17
Senast uppdaterad: 2021-12-17

Lilla Edets kommun tar del av EU-utmärkelsen Europeisk entreprenörsregion 2020

Kommunalråd Julia Färjhage med utmärkelsen Europeisk entreprenörsregion 2020

Kommunalråd Julia Färjhage med utmärkelsen Europeisk entreprenörsregion 2020.

Lilla Edets kommun kan stoltsera med att vara en del av EU-utmärkelsen Europeisk entreprenörsregion 2020.

På grund av pandemin är regionen fortfarande innehavare av priset under 2021 och det vandrar runt mellan kommunerna. Priset har tilldelats för det gemensamma arbetet med att ta fram Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program som alla kommunerna i Göteborgsregionen samt ett 20-tal förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad ligger bakom.

Samverkan inom Göteborgsregionen

I juryns motivering lyfter man särskilt fram den inkluderande arbetsprocessen som byggt på dialog, involvering och stark samverkan mellan Göteborgsregionens tretton kommuner, näringslivet, akademi och andra offentliga aktörer. Kommunalråd Julia Färjhage:


— Vi har precis färdigställt vår del i det gemensamma arbetet med Göteborgsregionens kommuner genom att anta vår nya näringslivsstrategi med målsättningen att det skapas 1000 nya jobb i Lilla Edets kommun till 2035. Arbetet med företagsklimat är ju inte bara lokalt – det är även regionalt. Företagarna bryr sig inte om kommungränser. Det är viktigt att företagens villkor inte skiljer sig vitt åt om man etablerar sig i Lilla Edet eller till exempel i Lerum. Och ett samlat regionalt arbete är också viktigt för att Göteborgsregionen ska vara en attraktiv plats att driva eller nyetablera företag på. Nu fortsätter det strategiska arbetet med att förbättra företagsklimatet här i kommunen och ett stort fokus kommer att ligga på förbättrad näringslivsservice.

Ta del av Lilla Edets kommuns alldeles färska näringslivsstrategiska program. Pdf, 443 kB, öppnas i nytt fönster.

Kajsa Jernqvist, näringslivsutvecklare i Lilla Edets kommun:


— Jag är såklart väldigt stolt över det här priset! Det visar att vi jobbar rätt. I grunden handlar det om att skapa bästa förutsättningar för företagande i hela Göteborgsregionen. För att komma dit krävs att vi som kommun är öppen och lyssnar på näringslivet och att vi vågar anta de utmaningar som vi står inför. Det gör vi bäst genom att jobba tillsammans över kommungränserna där vi har satt upp ett gemensamt mål om att skapa minst 120 000 nya jobb i hela Göteborgsregionen, varav 1 000 nya jobb i Lilla Edet fram till 2035.

Gemensamt arbete - utmärkelsen vandrar

Sammantaget arbetar alla 13 kommunerna för att Göteborgsregionen ska bli en av de storstadsregioner i Europa som är bäst på att tillvarata kompetens och attrahera talang, erbjuda bäst förutsättningar för hög och hållbar tillväxt samt bäst klimat för företagande och innovation.


— Priset har vandrat runt i Göteborgsregionens kommuner som en vandringspokal till alla som har varit med och tagit fram en av Europas bästa strategier för entreprenörskap. Näst på tur att förvalta priset hos sig är Stenungsund, berättar Kajsa Jernqvist.

Ta del av GR- kommunernas beslutade program inklusive den första handlingsplanen för Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om utmärkelsen

Europeiska Regionkommittén i Bryssel utser varje år tre EU-regioner som kan visa upp enastående och innovativa strategier och åtaganden för att främja företagande och entreprenörskap. Läs mer om utmärkelsen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »