Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-12-02
Senast uppdaterad: 2019-12-02

Lilla Edets kommun inför insamling av matavfall

Under 2020 inför Lilla Edets kommun insamling av matavfall. I flerbostadshus och hos verksamheter startar insamlingen i maj 2020 och hos privatpersoner i småhus startar insamlingen områdesvis, uppdelad i fyra etapper, med start i september 2020.

– Insamlingen av matavfall införs för att uppnå både nationella och lokala miljömål och därmed miljönytta. 2018 beslutade regeringen att kommunerna ska erbjuda separat matavfallsinsamling senast 1 januari 2021. Vi planerar nu för fullt för införandet, säger Mikael Thomassen, projektledare för införandet.

 

Lilla Edets kommuns kommunfullmäktige beslutade i oktober 2019 att införa insamling av matavfall för att uppnå de uppsatta miljömålen.

 

– Att sortera ut matavfallet är en stor insats för miljön. Det kan omvandlas till både biogas och biogödsel så att vi får en mindre klimatpåverkan och ett renare samhälle, konstaterar Mikael Thomassen.

Hur påverkas du?

Du kommer att få ett nytt brunt avfallskärl och tillhörande papperspåsar och påshållare från kommunen.

 

– I flerbostadshus och hos verksamheter startar insamlingen i maj 2020 och hos privatpersoner i småhus startar insamlingen områdesvis, uppdelad i fyra etapper, med start i september 2020. Vårt mål är att införandet ska vara helt klart innan 1 januari 2021, säger Mikael Thomassen.

 

Mer information om genomförandet och tidsplanen för de olika etapperna kommer att publiceras allt eftersom på lillaedet.se. Bor du i småhus kommer du också få information hemskickad via brev. Du som hyr lägenhet eller verksamhetslokal informeras av din hyresvärd/bostadsrättsförening.

 

För att göra det enklare för dig har vi här sammanställt de vanligaste frågorna och dess svar om matavfallsinsamlingen: lillaedet.se/matavfall Öppnas i nytt fönster.

Mikael Thomassen, projektledare

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »