Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-04-13
Senast uppdaterad: 2019-04-13

Lilla Edets kommun får högt betyg för företagsklimatet

I veckan presenterades Sveriges Kommuner & Landstings (SKL) Öppna jämförelser – företagsklimat 2018. Företagarna i Lilla Edet ger kommunens myndighetsutövning ett mycket högt betyg och högst betyg får vi i bemötande. Det sammanvägda betyget ger oss en fjärdeplats i Göteborgsregionen och en elfteplats i Västra Götalands län. Totalt deltar 184 av 290 kommuner.

Det är kommunernas myndighetsutövning inom områdena bygglov, brandskydd, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd som mäts och som visar Nöjd-Kund-Index (NKI) för Sveriges kommuner. De som svarat på enkäten är företagaren som haft ett ärende hos kommunen. Frågorna som besvaras är inom serviceområdena: bemötande, kompetens, rättssäkerhet, information, tillgänglighet samt effektivitet.

Målinriktat och engagerat arbete

Lilla Edets kommun placerar sig på plats 87 i rankingen med ett totalt NKI på 73 (max 100) och är enligt betygsskalan ett högt betyg. Godkänt NKI är mellan 62–69. Genomsnittliga NKI för Sverige är 72. Betyget ger oss också en fjärdeplats i Göteborgsregionen och en elfteplats i Västra Götalands län.


– Senast vi var med i undersökningen var 2015, då var vårt NKI 68 och nu har vi fått 73. Det är en riktigt bra ökning som vi ska vara stolta över. Det visar att våra tjänstepersoner är målinriktade och har ett engagemang för att våra företagare ska få en allt bättre service för att kunna fortsätta utveckla sitt företag. Det högsta betyget får vi i bemötande med ett NKI på 76 – det är extra glädjande, säger Kajsa Jernqvist, kommunens näringslivsutvecklare.

Stor förbättring av service kring bygglov

Bygglovsverksamheten har gjort ett fantastiskt NKI på 70 (+16) som placerar oss på plats 62 i Sverige. Det är en kraftig ökning sedan 2015 då NKI var 54.


– Det är kul att våra satsningar ger resultat! Vi har ökat vår tillgänglighet genom att erbjuda bygglovsjour i Medborgarservice varje måndag. Från det att vi fått in en komplett ansökan levererar vi oftast ett beslut inom tio dagar, där lagen säger att handläggningstiden inte får överstiga tio veckor. Vi vill så klart fortsätta utöka servicen till våra företagare och i framtiden hoppas vi kunna införa fler moderna system och e-tjänster som förenklar vardagen. Vi fortsätter också granska våra arbetssätt och ökar vår samverkan med andra för att få en så effektiv bygglovsprocess som möjligt, säger bygglovschef Henrik Noord.

 

Läs hela rapporten från SKL - Öppna jämförelser 2018: Företagsklimat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »