Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-02-22
Senast uppdaterad: 2021-03-01

Lilla Edets invånarantal växer!

I dag, måndag, publicerade Statistiska Centralbyrån, SCB, färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig: befolkningen växer på många håll. Även i Lilla Edets kommun har folkmängden ökat.

I Lilla Edet bor numera 14 282 personer. Det är en ökning med 173 personer, motsvarande 1,2 procent, jämfört med år 2019. Det är betydligt högre ökningstakt än föregående år och den tredje högsta inom GR-kommunerna.

— Lilla Edet är en av de kommuner som har haft en kännbar befolkningstillväxt under de senaste åren. På tio års sikt har antalet invånare gått upp från 12 578 till 14 282, alltså en rejäl ökning med 13,5 procent, säger Linus Garp befolkningsstatistiker på SCB, i pressmeddelandet.


Det som gör att folkmängden i Lilla Edet ökar jämfört med året före är framför allt inflyttningen. Kommunen registrerar 1 245 inflyttade, jämfört med 1 126 utflyttade.

— Det är otroligt glädjande att befolkningstillväxten fortsätter vara stark i kommunen. Det visar att vi är en attraktiv kommun dit många vill flytta. Vi befinner oss i en stark arbetsmarknadsregion med goda kommunikationsmöjligheter och är en otroligt naturskön kommun. Det är roligt att fler upptäcker vår pärla till kommun, säger kommunlalråd Julia Färjhage (C).

Ökning i flera kommuner

I hela Sverige är vi, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 379 295 invånare. Det är en ökning med 0,5 procent jämfört med 2019. Folkmängden ökar på flera håll. Jämfört med året före har 137 kommuner växt och 93 krympt. I de övriga kommunerna är förändringarna mindre än 0,2 procent.

Den största befolkningsökningen i hela landet hittar vi i Trosa kommun i Södermanland. Här har folkmängden växt med 4,1 procent på bara ett år.

Under samma period har befolkningen i Högsby i Kalmar län krympt med över tre procent.

— Trots att invandringen till Sverige minskade kraftigt jämfört med 2019 var det invandringsöverskottet som främst ökade Sveriges folkmängd. Vi får gå tillbaka till babyboomåret 1992 för att hitta ett år då födelseöverskottet var den drivande faktorn bakom Sveriges folkökning, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

Tydligt geografiskt mönster

Trenden är ännu tydligare på lite längre sikt: I 225 av 290 kommuner är befolkningen större än den var för tio år sedan. På många håll är ökningen markant: 79 kommuner har haft en ökning på över tio procent sedan 2010.

Det finns ett klart geografiskt mönster till utvecklingen: det är i de norra delarna av landet som befolkningen krymper över de senaste tio åren. I tre län är det fler kommuner som krymper än växer jämfört med 2010: Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »