Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-12-28
Senast uppdaterad: 2015-12-21

Kycklingar på Ryrsjöskolan

På Ryrsjöskolan har eleverna den senaste tiden deltagit i projektet Vägen från ägg till kyckling. I projektet har de fått följa början av kycklingarnas liv i en äggkläckningsmaskin till kläckning och nu kycklingar. Under vårt besök märks en stor uppskattning från elevernas sida över projektet. Nu har kycklingarna flyttat från skolan till en gård där de kommer få växa upp.  

När vi besökte skolan har äggen blivit fyra små gulliga kycklingar som glatt piper över all uppmärksamhet eleverna och personalen på Ryrsjöskolan ger dem. Initiativet till projektet togs av Nina Auinger Rippe som arbetar som lärare på Ryrsjöskolan. Projektet genomförs tillsammans med en bonde som kycklingarna flyttade till i slutet av v. 49.  

— Från början var det 4-6:an på skolan som deltog. Nu är hela skolan delaktig och alla klasser får ha kycklingarna under varsin dag den tid vi har dem här. Sedan ska de tillbaka till gården, berättar Nina Auinger Rippe, lärare på Ryrsjöskolan.

Projektet har varit mycket uppskattat av eleverna och under tiden projektet pågått har eleverna fått följa med hela vägen från ägg till kyckling. Bland annat har de i undervisningen fått lysa på äggen i mörker och därmed kunnat se fostrets rörelser. Under väntan på att kycklingarna ska kläckas har det hörts pip inifrån äggen.

— Vi var med när kycklingarna började sticka ut näbben genom skalet. Det har varit både roligt och coolt att få följa utvecklingen från ägg till kyckling, berättar eleverna glatt.

Kycklingarna har fått mycket kärlek och uppmärksamhet under tiden på Ryrsjöskolan.

Namngivning och designtävling på gång


Under vårt besök märks det att kycklingarna får mycket fokus och kärlek från eleverna. Kycklingarna ska även döpas och förslagen är många. Från en av eleverna hörs:

— Jag röstar på Gullis eller Långhals på grund av hur den ser ut!

Snart ska kycklingarna tillbaka till bonden och de ska även ringmärkas. Eleverna på Ryrsjöskolan kommer ha möjlighet att hälsa på kycklingarna senare i vår. Dessutom ska eleverna delta i en designtävling där bästa designen får pryda bondens äggkartonger.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »