Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-08-29
Senast uppdaterad: 2019-08-29

Kulturarvsdagen söndag 8 september

Andra söndagen i september varje år infaller Kulturarvsdagen. I år arrangeras flera aktiviteter runt om i kommunen, det blir fokus på motorer i Ströms slottspark, en händelserik pilgrimsvandring i Västerlanda och visning av folkdräkter i Tösslandagården.

I Ströms slottspark visar flera föreningar upp sina fordon och det blir både tipspromenad och tävling om det snyggaste fordonet. Kommunen och Svenska kyrkan anordnar en guidad pilgrimsvandring med start vid St Olofs källa i Västerlanda med spännande överraskningar längs med vägen och i Tösslanda visar Lilla Edets Hembygdsförening upp folkdräkter.

Veteranmopeder, Moppeorkestern och andra rariteter i Ströms slottspark

I Ströms slottspark är det motorfordon som står i fokus. Hjärtums Moppedrev ställer ut veteranmopeder, Moppeorkestern framför några av sina låtar och kommunens yngsta förening Ledöse motorklubb visar bland annat upp sina A-traktorer. Under dagen anordnas det tipspromenad av Hjärtums hembygdsförening och så blir det omröstning på det coolaste fordonet med efterföljande prisutdelning. För dig som vill spela minigolf håller IK Bergaström banan öppen i parken.
Pågår mellan klockan 12–15.

Händelserik pilgrimsvandring och möte med naturens olika väsen

Följ med på en guidad vandring från Sankt Olofs källa till Stendammen i Västerlanda. Vandringen är cirka 1 km ena vägen och under vandringen får du möta gestalter från en svunnen tid och en annan värld. Du som vill kan gå hela sträckan på 11 km till Västerlanda kyrka eller fortsätta vandra valfri sträcka innan du vänder tillbaka.

Innan vandringen är det gudstjänst i Västerlanda kyrka klockan 12.00 med efterföljande kyrkkaffe för dig som vill. Anmälan görs via mejl till rolf.pettersson@svenskakyrkan.se senast 7 september.
Vandringen startar klockan 14.00 och pågår till cirka 15.30.

Guidad visning på Tösslandagården

På Tösslandagården där du kan se folkdräkter, både på person och hängare. Kom gärna klädd i din egen folkdräkt. Du kan även gå på en guidad tur i gårdens hus och se alla rariteter. Lilla Edets hembygdsförening bjuder på fika med hembakat.
Pågår mellan klockan 11.00-14.00

Kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Såväl kulturmiljöer som kulturhistoriskt intressanta byggnader, anläggningar och personer står i fokus. Temat för 2019 är Konst och underhållning. Läs mer om Kulturarvsdagen på Riksantikvarieämbetets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om aktiviteterna på lillaedet.se/evenemang


Välkommen!

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »