Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-01-23
Senast uppdaterad: 2018-01-23

Konstnär föreläser om yttrandefrihet och konst för högstadieelever i Lilla Edet

Konstnären Thord Tamming föreläser i Lilla Edet.

Under två dagar i januari 2018 föreläser Kungälvskonstnären Thord Tamming om yttrandefrihet och konst för flertalet högstadieklasser i Lilla Edets kommun.

Igår föreläste Thord Tamming om svensk yttrandefriheten för högstadieeleverna på Nya Skolan samt en av niondeklasserna på Fuxernaskolan. Han visade bilder på konst, propaganda, satir och annat som knutit an till yttrandefrihet, eller brott mot den, från 1700-talet och framåt. Bland annat visade han flera exempel från nazitiden och berättade om aktörer som Lars Vilks och Charlie Hebdo och berörde även de lagar som utgör gränsen för yttrandefrihet, övertramp på den och konsekvenserna dessa fört med sig. Föreläsningen avslutades med ett samtal med eleverna om deras egna erfarenheter och tankar kring detta.

Viktigt att känna till yttrandefrihetens värde

Föreläsningarna arrangeras av kultur och fritid, Lilla Edets kommun.– I vår tid, med allt som sägs och skrivs i sociala medier, är det väldigt viktigt att känna till värdet av vår yttrandefrihet och dess gränser. Inte minst för våra unga invånare. Det är viktigt som medborgare och medmänniska att veta vad som ryms inom lagen och när man bryter mot den. Den svenska yttrandefriheten är unik genom att vara äldst i världen och sträcker sig ända bak till 1700-talet och den är en nödvändig del i en fungerande demokrati, säger Anna Svensson, kultursamordnare i Lilla Edets kommun.

Vill också visa att konst är till för alla

Under föreläsningen visar Thord Tamming också bilder på några av sina egna konstnärliga verk i from av rondellhundar och andra skulpturer som han skapat i anknytning till ämnet.Förutom att förmedla viktig kunskap om yttrandefrihet i relation till konst vill Thord med sina föreläsningar också visa att konst, förutom att bidra med skönhet, kan vara ett verktyg för att förstå sig på verkligenheten.– Det är bra att eleverna, förutom att själva testa sig fram på ett lekfullt sätt under bildlektionerna, också får träffa yrkesverksamma konstnärer. För mig är det även viktigt att påvisa att konst inte bara är tillgänglig för en liten grupp elit utan för alla, både när det gäller att ta del av den och att själv skapa, säger Thord Tamming.I morgon håller han ytterligare tre föreläsningar på Fuxernaskolan.
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »