Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2014-09-25
Senast uppdaterad: 2014-09-25

Klassrumsteater för åttor och nior

Skådespelaren Michael Engberg i föreställningen Dottern. Fotograf: Lina Ikse.

Alla elever i årskurs 8 och 9 har under september fått se Dottern, en klassrumsföreställning av Regionteater Väst. Teatern är en monolog skriven för högstadieelever om relationen mellan far och dotter, om pressen i skolan och om droger.

Anders är en helt vanlig pappa, i en helt vanlig familj. Han kommer till högstadieeleverna och börjar berätta om hur ett akvarium ska skötas.

- Det är viktigt att vara uppmärksam på detaljerna, säger han.

Han kommer in på sin dotter. En helt vanlig dotter som ber om hjälp med läxorna, men hon ber om hjälp på så konstiga tider. Han har inte tid.

En dag förstår föräldrarna att dottern skolkar och tar droger.

- Jag förstod när fiskarna började dö att något var fel, säger Anders.

Relevanta frågeställningar


Anders spelas av skådespelaren Michael Engberg från Regionteater Väst. Med några pillerburkar, en vodkaflaska, ett akvarium, några masker och lite musik har Regionteater Väst skapat en föreställning som berör.

- Vi vill att föreställningen ska prata till eleverna som medvetna människor - de förstår svåra frågor, säger Michael Engqvist.

Trots att det är en monolog får publiken möta många olika ansikten. Det är dotterns ansikte, knarkets ansikte, lärarens uppsyn, hur psykologen talar och upplevelsen med att träffa socialtjänsten.

Efter föreställningen kan eleverna ställa frågor. Det finns också en lärarhandledning med tips på hur föreställningen kan följas upp.

Regionteater Västs turnéledare Mari Hansson betonar vikten av att ha med läraren i klassrummet.

- Vi vill kunna prata om ämnen som är viktiga med vår publik. Det är viktigt att det finns vuxna som tar del av det vi framför tillsammans med eleverna.

Bygger på riktiga berättelser


Michael Engqvist berättar att egna erfarenheter ligger till grunden för föreställningen.

- Dottern uppstod genom samtal om saker i mitt liv som jag har funderat över. Vi gjorde research hos sjukvården och hos personer som arbetar inom socialtjänst och med beroendebeteenden. Sedan skrev manusförfattaren Lisa Lindén historien, som då blev en kombination av de skildringar som vi fått höra om.

Under 2014 har Lilla Edets kommun ett avtal med Regionteater Väst som innebär att alla barn i årskurserna F-9 kommer att få se en av Regionteaterns föreställningar. Läs mer om kulturavtalet.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »