Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-07-06
Senast uppdaterad: 2021-07-06

Hemestra i vår natursköna kommun!

Sommarkollage med flöte, vandring, natur

Vad är bättre än att tillbringa sin semester i vackra Lilla Edet! Här har vi samlat ett flertal hemestertips. Ut och njut av allt det vackra! Längs Göta älv finns mycket att upptäcka.

Lödöse museum

Under medeltiden var Lödöse en av Sveriges viktigaste städer och Göteborgs föregångare. Mer än en halv miljon fynd har hittats här, vilket gör Lödöse till Sveriges mest undersökta medeltidsstad! I början av sommaren öppnade Lödöse museum portarna till sin helt nya basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Utställningen levandegör historien och tar sin utgångspunkt i händelser, berättelser och föremål som gestaltar de människor som en gång levde på platsen.

 

Den mänskliga aspekten är utställningens röda tråd. Genom att lyfta fram personer och viktiga händelser vill utställningen beröra besökaren och skapa intresse och spänning på djupet. Det medeltida samhället och människornas tillvaro var på många sätt annorlunda från hur vi har det idag. Men att vara människa, med allt vad det innebär, är trots allt sig likt. Drömmar, känslor, relationer - allt detta var lika viktigt och verkligt för människorna i Lödöse för 800 år sedan som det är för oss idag.

 

På museet finns butik och café. Café Alfhild har öppet, men erbjuder ett begränsat utbud för att minska smittorisken av covid-19. Enklare fika, kylda drycker och glass erbjuds. Besök gärna uteserveringen i den vackra medeltida örtagården på baksidan! Det går också fint att ta med egen picknickkorg och slå sig ner på en filt på den stora gräsmattan bakom museet.

 

Läs mer på Lödöse museums webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pilgrimsleden Göta älv

Pilgrimsleden Göta älv är insikternas- och utsikternas vandringsled. En inre och yttre resa du tar dig an som du själv vill. Vandra ihop med andra eller planera din egen utflykt!

 

Lödöse har genom historien varit en viktig knutpunkt för pilgrimsresor. Nu har pilgrimsleden rustats upp igen, lagom till Göteborgs 400-årsjubileum i år. När du vandrar på pilgrimsleden passerar du en av länkarna mellan de medeltida vallfartsorterna Santiago de Compostela och Nidaros (Trondheim).

 

Pilgrimsleden Göta älv sträcker sig genom Göta älvdalen från Masthugget i Göteborg, via Gamlestan, Angered, Ale, Lilla Edet, Trollhättan, Vänersborg och vidare upp genom Dalsland.

 

Läs mer om pilgrimsleden och de olika etapperna på Pilgrimsleden Göta älvs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler vandringsleder

Genom kommunen går också tre av Bohusledens 27 etapper, från Hjärtum i norr genom Västerlanda till Svartedalen i söder. Etapperna går genom ett sjörikt och vackert skogslandskap. Längs Bohusleden finns iordningställda vindskydd och grillplatser.

 

I kommunen finns även ett antal uppmärkta motions- och vandringsleder. De underhålls av ideella föreningar med hjälp av kommunen. Lederna varierar i längd och svårighetsgrad.

 

Läs mer om vandrings- och motionslederna. Länk till annan webbplats.

Sjöar

Här finns flera vackra fiske- och badsjöar att besöka varma dagar. Det finns tre kommunala badplatser som kontrolleras och underhålls vid Bodasjön, Lille Väktor och Borydsjön - välkommen!

 

Läs mer om badplatserna. Länk till annan webbplats.

Närproducerade frestelser

I vår kommun finns flera spännande gårdsbutiker som säljer egenproducerade varor och lokala delikatesser. På gårdsbutikerna kan du handla närproducerat och ekologiskt. Välkommen att besöka flera av gårdarna, njuta av en fika i vackra miljöer, klappa djur och andas härlig lantluft. Du kan beställa varor som frukt, grönt, närproducerat kött, honung, marmelad, fårskinn med mera, men du behöver ofta bestämma med gården när du kan hämta upp dina varor.

Gårdsbutikerna i vår kommun hittar du samlade på vår digitala turistbyrå Västsverige Göta älv. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »