Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-07-06
Senast uppdaterad: 2020-07-06

Hemestra i vår natursköna kommun!

Hemester i vår natursköna kommun

Vad är bättre än att tillbringa sin semester i vackra Lilla Edet! Här har vi samlat en flertal hemestertips. Ut och njut av allt det vackra! Längs Göta älv finns mycket att upptäcka.

Naturen är skiftande och storslagen, här finns både Göta älvdalens öppna böljande landskap och skogar rika på sjöar. Det går flera vandringsleder genom kommunen. Laxfisket har långa traditioner och är ett av Sveriges allra bästa, vilket lockar många sportfiskare under sommarhalvåret. Runt Göta älv finns många smultronställen och mycket att upptäcka. Här finns något för de flesta smaker, varsågod att prova på!


I Lödöse kan du få en glimt av det gamla Lödöse, den viktiga medeltida staden som var Göteborgs föregångare. Här hittar du även fantastiska naturupplevelser som Göteborgs närmsta vildmark, Risveden och Sveriges bästa laxfiske. Disponentvillan i Göta Länk till annan webbplats. har för säsongen öppnat sommarcafé i trädgårdsmiljö. Eller varför inte njuta av en upplevelse på Thorskogs Slott Länk till annan webbplats.? Eller besök någon av gårdsbutikerna Länk till annan webbplats. i bygden.

Möt naturen

Oavsett om du vill njuta av stillheten vid någon av våra badplatser, vandra längs med pilgrims- och vandringsleder, utforska vildmarken i Svartedalen eller bara svalka dig med ett härligt sommardopp så har du kommit till rätt plats.

Vandringsleder och strövområden - ytterligare information och kartor

I broschyren Välkommen till naturen i Lilla Edet Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om naturområdena.


Vid Göta älv finns fantastisk natur som måste upplevas! Här kan du möta skogens härliga dofter, se och höra allt som finns i naturen, vindens sus, vågorna mot strandkanten, fåglarna som kvittrar eller bara njuta av tystnaden. Läs mer på Västsverige Göta älv Länk till annan webbplats..


Vandra i vildmark eller längs leder

Vid de iordningställda lederna Länk till annan webbplats. finns rast- och grillplatser samt informationstavlor om intressanta natur- och kulturvärden. De utmärkta lederna underlättar för besökare att komma ut i den vackra natur som finns vid Göta älv. Ta gärna med en matsäck och njut av både livet och naturen!


Vandra på historisk mark!

Pilgrimsvandring är till för dig som söker en andlig upplevelse, eller bara fridfull vandring. Pilgrimsleden Göta älv tar du dig an precis som du vill! Mer information på Pilgrimsleden Göta älv Länk till annan webbplats..


Prova fiskelyckan och njut av härliga bad!

Det finns många sjöar Länk till annan webbplats. i Lilla Edet som är perfekta för att njuta av både fiske Länk till annan webbplats. och bad Länk till annan webbplats.. Du kan fiska abborre, mört, lax med mera. Laxfisket Länk till annan webbplats. i Lilla Edet har långa traditioner, eftersom laxen och öringen här möter det första vandringshindret på sin väg uppför Göta älv. Varje år fångas mellan 500-1 000 laxar på den cirka 500 meter långa fiskesträckan.Det finns tre kommunala badplatser i Lilla Edets kommun som varje år kontrolleras och underhålls. Bodasjön (Prässebo), Lille Väktor och Borydsjön - välkommen! Kom ihåg att hålla avstånd för att minska smittspridningen!

Lödöse - Göteborgs vagga. Besök Lödöse museum!

När du kommer till samhället Lödöse idag är det svårt att föreställa sig att du är på platsen för en av det medeltida Sveriges viktigaste stadsbildningar. Redan på 1000-talet uppstod här en handelsplats med kloster och hospital, samt en borganläggning som med sitt vallgravssystem hörde till landets största. Borgen tjänade ofta som residens för det ambulerande kungahovet.

Lödöse kan ses som Göteborgs medeltida föregångare. Vill du uppleva historiens vingslag? Då rekommenderas ett besök på Lödöse museum Länk till annan webbplats.. Museet ruvar på ett ofantligt antal föremål från medeltiden, ändå har arkeologerna bara hämtat upp en liten del av de skatter som finns i Lödösejorden.

Ströms Slottspark

Här finns något för alla, antingen du vill ta det lugnt och avnjuta en fika i trevlig atmosfär eller väljer att ha en mer aktiv stund i parken. Här finns en stor lekplats, utegym, frisbeegolf, minigolfbana, streetbasket, beachvolley, hundrastgård, grillplatser och stora gräsmattor för lek och spel. Parken Länk till annan webbplats. är öppen alla dagar året om och allt är kostnadsfritt!

ARTSCAPE - se storskalig konst uppåt väggarna

Häng med på en färgstark rundtur och se Artscapes storskaliga konst uppåt väggarna! Artscape är ett konstprojekt där konstnärer från hela världen under 2019 skapade unika konstverk i stadsmiljöer i tolv kommuner i Göteborgsregionen. Den största delen av konsten som skapades under projektet är storskaliga permanenta väggmålningar.


Motiven är inspirerade av världens folksagor och Artscape strävar efter att skapa värdefulla konstupplevelser som är tillgängliga för alla! Välkommen till en färgsprakande konstupplevelse bland väggmålningarna i Lilla Edet Länk till annan webbplats..

Läs mer om konstprojektet på artscape.se Länk till annan webbplats.

Närproducerade frestelser

Vid Göta älv finns en mängd spännande gårdsbutiker med egenproducerade varor och lokala delikatesser. Du kan besöka flera av gårdarna, njuta av en fika i vackra miljöer, klappa djur och andas härlig lantluft. I gårdsbutikerna kan du handla närproducerat och ekologiskt. Vilken åker du till idag? Länk till annan webbplats.

Upptäck Lilla Edet

I broschyren Upptäck Lilla Edet Länk till annan webbplats. kan du få tips inom områdena historia och sevärdheter, friluftsliv och fiske, kulturliv och nöje samt övernatta och äta.

Besök gärna vår digitala turistbyrå: vastsverige.com/gotaalv Länk till annan webbplats.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »