Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2017-06-28
Senast uppdaterad: 2017-06-28

Grön flagg hissad på Hjärtums förskola

I tisdags hissades Grön flagg på Hjärtums förskola. Flaggan är en bekräftelse på att förskolan arbetar målmedvetet med hållbar utveckling. Efter att flaggan hissats blev det medaljutdelning och glasskalas för alla barn.

Grön flagg är en certifiering och ett pedagogiskt verktyg för ett aktivt och långsiktigt arbete för hållbar utveckling i skola och förskola. Med drygt 2600 anslutna förskolor och skolor är Grön flagg Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling. Grön flagg ingår i det internationella nätverket Eco-Schools och i Sverige är det Håll Sverige Rent som står för certifieringen.Hjärtums förskola bestämde sig för att satsa på Grön flaggcertifiering vid årsskiftet och mycket arbete har skett under det senaste halvåret.- Vi är förstås glada att vara den första kommunala förskolan med Grön flagg i kommunen nu. Barnen och pedagogerna har arbetat mycket kring Grön flagg under våren, säger förskolechef Helena Bergenson.

Anna Bergström, förskollärare, och Helena Bergenson, förskolechef, hissar Grön flagg på Hjärtums förskola.

Sandra Simonsson, förskollärare på Hjärtums förskola, berättar vidare att ett hållbart tänkande numera ingår naturligt i den dagliga verksamheten på förskolan. Här satsar pedagoger och barn på återvinning, återbruk, odling i pallkragar på förskoleområdet, utevistelse i naturen och ett övergripande miljötänk i det stora hela. Det är det arbetet som nu resulterat i utmärkelsen Grön flagg.- Grön flagg handlar inte bara om att plocka skräp, berättar Sandra Simonsson. Vi pratar miljö i relation till hur vi mår, maten vi äter och hur vi rör på oss. Barnen har verkligen blivit engagerade i det, de kommer med följdfrågor och spinner vidare på resonemangen. Barnen tänker verkligen själva kring miljön, något som Grön flagg också verkar för.Ute på förskolegården står flera stora pallkragar där barnen odlar morötter, majs, potatis, vinbär, smultron och kryddor. Pallkragarna har för förskolan fått av fritidsgården Hjorten vid Billerödsvallen och barnen har själva varit med och byggt ihop dem med hjälp av personal från det kommunala fastighetsbolaget Leifab. Det är också barnen som själva har sått och vattnat i pallkragarna och nu börjar grödorna titta upp ur jorden. Vissa funderingar kring vad man mer kan odla uppstod och barnen var tvungna att prova att plantera i krukor inomhus; en äppelkärna tog sig finfint liksom ringblommefröna, men en sten som barnen hoppades skulle växa till ett berg visade sig vara en besvikelse. Tallkotten som grävdes ner djupt i sista krukan visade heller inga tecken på att vilja ta sig.– Vi har arbetat på att få in Grön flagg i vårt vardagliga arbete, fortsätter Sandra Simonsson. Vi använder oss till exempel mycket av naturens egna material i pyssel och lek. Återbrukat material som till exempel tomma flaskor och mjölkkartonger kan bli ett roligt pyssel där barnen får använda sin fantasi.Läs mer om Grön flagg på Håll Sverige Rents webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Alla barn på Hjärtums förskola fick medalj för ett gott miljöarbete.

Vad växer när man planterar i jorden? Ringblommefrön funkade bra. Stenen som skulle växa till ett berg var en besvikelse.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »