Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-03-26
Senast uppdaterad: 2019-03-26

Grästorps Bryggeri flyttar till Lilla Edet

Kommunalrådet Julia Färjhage och näringslivsutvecklare Kajsa Jernqvist uppvaktade Anette Pålsson och Torbjörn Wellrath.

Anette Pålsson låg i sängen med morgonkaffet och läste Facebook-flödet, när hon såg att Grästorps Bryggeri var till salu. Anette kände direkt, det vill jag köpa! Ett snabbt godkännande från maken Torbjörn Wellrath avgjorde saken och bryggeriet bytte ägare!

Både Anette Pålsson och Torbjörn Wellrath har ett brinnande intresse för öl och dryck och Anette har tidigare erfarenhet av arbete på Systembolaget, så steget att köpa bryggeriet var inte så stort som man skulle kunna tro.


Från Grästorp till Lilla Edet

Paret bor i Lilla Edet, så att flytta verksamheten hit var en självklarhet. De ser väldigt stor potential med Lilla Edet, läget längs med älven och all historia som finns här. Grästorps ölet kommer finnas kvar men tankar finns på att den ska få sällskap av olika sorters Lilla Edet-öl på hyllorna i framtiden.

För att arbeta fram nya recept har Anette kontaktat Simon Svensson, en välkänd profil inom bryggerikretsar som kommer vara med i uppstarten och stötta i arbetet med att ta fram nya recept. Det är viktigt att ölen är av god kvalité och att smakerna blir perfekta.


— Vi brygger öl som vi själva tycker om och vi vill gärna att kunder kommer in och berättar för oss vad de tycker om vårt öl, säger Torbjörn.

Torbjörn visar och berättar om processen från råvara till färdig produkt.

Flytt till större lokaler

Den nuvarande lokalen är liten och det är en utmaning att få platsen att räcka till, en flytt är redan inplanerad i december. EdetHus satsar på nya lokaler som ska byggas bakom nuvarande industriområde Hercules, bryggeriet flyttar då till 115 kvadrat stora och helt nya lokaler. Drömmen är att kunna ordna ölprovningar, ta emot besökare och utveckla bryggeriet till ett naturligt stopp för förbiresande och ölintresserade.


Stort intresse

Det är redan många restauranger och hotell som har hört av sig och vill samarbeta. Torbjörn och Anette tycker det är väldigt roligt men är också införstådda med att det kan bli svårt att få fram den volymen som krävs när deras bryggeriet drivs i liten skala. En sats på 240 liter tar sex veckor att bli klar och blir cirka 550–600 flaskor.

— Processen är inte krånglig men väldigt känslig. Det krävs att man är väldigt noggrann för att få alla satser att smaka likadant, säger Torbjörn.


Båda har jobb vid sidan av som de vill fortsätta med och kommer att driva bryggeriet vid sidan av. Torbjörn som främst är den som har hand om produktionen hoppas kunna jobba 50% med bryggeriet framöver.


— För oss är det viktigt att produktionen är lokal och hållbar med svenska produkter så långt det är möjligt i processen, säger Anette.

Vi önskar Grästorps Bryggeri lycka till!

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »