Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-01-20
Senast uppdaterad: 2021-01-20

Genomskinliga säckar på ÅVC

Ida Falkenby på återvinningscentralen i Göta.

Från och med 1 januari genomför vi ytterligare satsningar för att säckar med avfall ska sorteras på rätt sätt på återvinningscentralen (ÅVC). Därför tas endast genomskinliga säckar emot.

Färgade säckar som slängs innehåller ofta osorterat avfall.

 

– Vi kan konstatera att mycket av det som slängs i ”Brännbart”-containern hade kunnat sorteras. Och mycket av det hade även kunnat återvinnas! De färgade säckarna innebär också en risk för oss som jobbar på återvinningscentralen, när vi till exempel inte kan se vassa föremål, konstaterar Ida Falkenby, renhållningsarbetare på återvinningscentralen i Göta.


Därför har enheten avfall och återvinning beslutat att endast ta emot genomskinliga säckar på återvinningscentralen från och med årsskiftet.

 

– Men är det så att du redan har hunnit packa avfall i färgade säckar är du givetvis välkommen att öppna upp och tömma dessa på ÅVC, säger Ida Falkenby.

Även ekonomisk vinst

Förutom miljönyttan har vinsten i att sortera rätt också en ekonomisk aspekt.

 

– Förbränningskostnaden ökar mer och mer för varje år, på grund av en ny förbränningsskatt. Vilket innebär att ju mindre mängd brännbart vi behöver skicka för förbränning, desto lägre blir våra kostnader. Detta påverkar i sin tur taxan, som du som avfallskund i Lilla Edets kommun betalar, i en positiv riktning. Så det är ytterligare ett skäl till att vi alla behöver hjälpas åt att sortera rätt, konstaterar Ida Falkenby.

 

Genomskinliga säckar finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker samt byggvaruhus och liknande. På nätet finns också en uppsjö av genomskinliga säckar i olika kvalitet.

 

Genom att sortera ditt avfall redan när du packar det i säckar hemma kan besöket på återvinningscentralen bli smidigare. Om du är osäker på hur någonting ska sorteras är du mer än välkommen att kontakta personalen på återvinningscentralen.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »