Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-04-02
Senast uppdaterad: 2019-04-02

Gå på bio med Värdefulla möten

Filmen 120 slag i minuten 11 april kl. 18.30 i Folkets Hus.

Nu är det dags för säsongens sista filmkväll med Värdefulla möten, denna gång visas filmen 120 slag i minuten. En grupp aidsaktivister står i centrum för den här berättelsen om kampen för liv, kärlek och bättre mediciner i ett likgiltigt Frankrike på 90-talet.

Filmen tar upp politik och passion i 90-talets Paris. Trots att AIDS fortsätter att skörda tusentals offer är hjälpen återhållsam. Frustrationen växer bland aktivisterna i Act Up som tvingas ta till spektakulära metoder för att dra uppmärksamhet till frågan.


Unga människors kamp

Vi får följa Acpt Up (AIDS Coalition to Unleash Power) i Paris, en världsaktiv aktionsrörelse som under 90-talet kämpade för ökad kunskap och acceptans kring hiv och aids. Filmen skildrar en grupp unga människors kamp, inte bara mot de gigantiska läkemedelsföretagen utan även för att accepteras av ett samhälle fyllt av skräck och förakt. Vi möter Nathan som är ny i gruppen och hans möte med den militante Sean skakar hela hans värld i en film som garanterat kommer få ditt hjärta att bulta.

120 slag i minuten
speglar också en tid fylld av sorg och förtvivlan, av svår sjukdom, kamratskap och kärlek.


Act Up - Paris

Rörelsen Act Up Paris startade 1989 i samband med en Prideparad där ett femtontal aktivister iscensatte en ”die-in” där de i tystnad lade sig på gatan i protest. Deras tröjor hade texten Tystnad=Döden och den rosa trekanten som homosexuella män tvingades bära under andra världskriget. Här med spetsen uppåt som en symbol för en stark opinion kring sjukdomen som redan skördat tusentals offer.

Verklighetsbaserad

Filmen är baserad på regissören Robin Campillos eget engagemang i ACT UP under början av 90-talet. Filmen har vunnit 4 priser vid Cannes Filmfestival 2017, bland annat Queerpalmen - ett internationellt filmpris för filmer med HBTQ-ämnen och priset Grand Prix – Juryns stora pris.

”Jag tror att det är svårt att älska en film mer än den här.” Pedro Almodovar, juryns ordförande i Cannes 2017.


Se trailer för filmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Filmen visas i Folkets Hus 11 april 18.30. Du köper dina biljetter via folketshus.nu Länk till annan webbplats., 90 kronor.

Missa inte denna chans att se en gripande och fängslande film på bio!


Värdefulla möten

Värdefulla möten är ett samarbete mellan Lilla Edets kommun, Studieförbundet Vuxenskolan och Folkets Hus. Tillsammans vill arrangörstrion erbjuda kulturupplevelser som skapar värdefulla möten mellan publiken och verket (filmen, musiken eller konsten), nya möten mellan personer i publiken och kanske ett möte med något nytt inom sig själv.


Vill du se hela programmet för Värdefulla möten kan du läsa mer här

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »