Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-02-07
Senast uppdaterad: 2020-02-07

En morgon med tema upphandling för kommunens småföretagare

I onsdags bjöd Företagarna och Lilla Edets kommun in till företagarfrukost med temat upphandling. Morgonen i Disponentvillan i Göta bjöd på tillfälle att som småföretagare skaffa sig kunskap om ett aktuellt ämne, träffa andra företagare och nätverka över en god frukost tillsammans.

Företagarnas upphandlingsexpert Magnus Johansson föreläste om grunderna i upphandling anpassat mot småföretagare. På plats fanns också kommunens upphandlingsenhet i form av Andreas Söder och Linda Nilsson som berättade hur det praktiskt fungerar med upphandlingar i vår kommun.

— Kommunen och skattebetalarna vinner på en bra och sund konkurrens. Små företag är viktiga aktörer för goda affärer med kommunens gemensamma skattemedel, berättar Magnus Johansson.


Den svenska offentliga sektorn köper varje år varor, tjänster och entreprenader för uppskattningsvis 700 miljarder kronor. Att göra affärer med offentlig sektor innebär därmed en stor affärsmöjlighet för företagare. 

Lagstyrt av Lagen om offentlig upphandling

Inköp inom offentlig sektor är lagstyrt av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Många varor och tjänster som kommunen köper in går under ramavtal. Ett ramavtal är ett avtal som fastställer villkoren för ett kontrakt som tecknas under en viss tidsperiod. Kommunen kan under vissa förutsättningar göra direktupphandlingar. Vill du veta mer om direktupphandling är du välkommen att kontakta kommunens upphandlingsenhet.

Direktupphandlar gärna lokalt

När kommunen underlättar för små företag att lämna anbud så ökar det möjligheten att få in fler anbud och göra bättre affärer. Samtidigt får fler företag möjlighet att få en ny stabil kund - kommunen. Linda Nilsson, upphandlare:

— Vid direktupphandlingar upphandlar kommunen så klart gärna lokalt. Företag är alltid välkomna att kontakta oss på upphandlingsenheten och berätta om de varor eller tjänster som ni erbjuder. Då får vi kunskap om vad företaget kan erbjuda och kan signalera till er när vi vet att en direktupphandling inom området är på gång.

Kajsa Jernqvist, näringslivsutvecklare på Företagscentrum Lilla Edets kommun, verkar också för att förenkla processen för företagare vid direktupphandlingar:

— Tillsammans med upphandlingsenheten funderar vi på en lösning för företagare att anmäla sitt intresse för direktupphandlingar. Det blir ytterligare ett led i att göra fler upphandlingar lokalt.

Var kan jag hitta aktuella upphandlingar?

Som företagare kan du bevaka upphandlingar inom ditt geografiska område och din bransch genom att besöka upphandlingar.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och söka på den kommun eller bransch som du är intresserad av. För att prenumerera på information om upphandlingar inom en specifik bransch eller i ett geografiskt område, besök Visma Opic på deras webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och lägg upp din prenumeration.

Du som lokal företagare är alltid välkommen att kontakta kommunens upphandlingsenhet för mer information om kommande upphandlingar, eller om du har andra frågor som rör upphandling eller inköp.

Läs mer om upphandling, hur du kan bli leverantör till kommunen och hitta kontaktuppgifter till upphandlingsenheten.

Andreas Söder på kommunens upphandlingsenhet (höger) tog emot Företagarnas diplom för småföretagarvänlig upphandlingspolicy av Magnus Johansson, Företagarna (vänster).

Ta del av presentationerna som visades

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »