Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2014-03-05
Senast uppdaterad: 2014-03-05

Best Friend Forever eller största hatobjektet?

Teaterns fyra karaktärer
Under veckan får alla mellanstadieelever i kommunen se teatern BFF - en föreställning av Regionteater Väst om fyra klasskompisar vars vänskap och lojalitet sätts på prov.

Att vara mellanstadieelev idag är inte lätt. Du kan ha problem hemma, vara olyckligt kär, bli utsatt för skitsnack eller bli sviken av din BFF (bästa vännen för alltid).

Ellen Siöö, Jenny Nilsson, Rebecca Hayman och Suzanna Dilber spelar fyra unga tjejer som brottas med dessa problem samtidigt som de har i skoluppgift att förbereda ett uppträdande. Lättsamhet blandas med tårar och svek. Vem är lojal och vem går bakom ryggen när en ny tjej försöker ta plats i det tajta gänget?

- Barnen verkar känna igen sig och ta till sig problematiken i historien, sammanfattar skådelspelarna efter föreställningen. Eleverna är sällan i situationer där de får prata om hur de har det. Efter teatern kan de prata utifrån föreställningen utan att peka ut någon, till exempel om utanförskap i klassen.

Jenny Nilsson ser många fördelar med att barnen får möta kultur i skolan och prata om vad de upplever med hjälp av lärarhandledningen som hör till föreställningen.

- Eleverna får möjlighet att se samhället och livet på ett annat sätt än vad de får i vardagen och reflektera över det.

När en teater tas fram för en yngre målgrupp arbetar man på samma sätt som för vuxna, berättar skådespelarna. Det viktiga är att skapa helgjutna karaktärer och berätta en så bra historia som möjligt. Däremot är det viktigare att arbeta mer med referensgrupper i rätt ålder.

- Samma referenser gäller inte som när vi var små, säger Ellen Siöö. Vi hade till exempel inte samma tillgång till internet.

Under 2014 har Lilla Edets kommun ett avtal med Regionteater Väst som innebär att alla barn i årskurserna F-9 kommer att få se en av Regionteaterns föreställningar. Läs mer om kulturavtalet.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »