Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-04-14
Senast uppdaterad: 2016-04-14

Besöksrekord på Lilla Edetmässan!

Lilla Edetmässan lockade mängder av besökare och slog nytt besöksrekord! Över 1 800 personer kom för att besöka Lilla Edetmässan när lokala företag visade upp sina produkter och verksamheter helgen 9-10 april. Lilla Edets kommun fanns representerad med tre montrar, mark och exploatering, räddningstjänsten och energi- och klimatrådgivning. På scenen medverkade musik- och filmskoleelever från musikskolan.

Underhållning, modevisning, prisutdelningar, godisutdelning för barnen och TTELA-samtal om Lilla Edet som en framtids- och tillväxtkommun var några av de punkter som stod på scenprogrammet. Konferencier var Jens Ericsson, tidigare VD för Folkets Hus.

— Det är många aktörer som tillsammans arbetar för att skapa en mässa för alla. Företag, föreningar och utställare har tillsammans gjort mässan möjlig och det är ett långt arbete som nu tar sitt slut. En del av framgångsfaktorn, som bland annat besöksrekordet pekar på, är att så många är delaktiga. Nu ser vi fram emot nästa mässa! säger Kajsa Jernqvist, näringslivsutvecklare i Lilla Edets kommun.
 
Elsa och Ingemar Årebäck var några av besökarna på mässan som kommit för att se vad som finns i Lilla Edets kommun:
 
— Det är både intressant och roligt att se vad det finns för företag i kommunen. Nu ska vi fortsätta gå runt och titta i montrarna.

Elsa och Ingemar Årebäck besökte energi- och klimatrådgivningens monter.

Två andra besökare är Ann-Marie och Kalevi Mononen. De tycker både att det är roligt att det händer något och brukar besöka mässan när den anordnas.
 
— Det här är en bra möjlighet att få tips på olika saker till hushållet. På den allra första mässan fick jag tips om en bergvärmepump och efter det köpte jag en till huset, berättar Kalevi Mononen. 

Under mässan kunde besökarna rösta på bästa monter. Det var BlommaLin som blev den lyckliga vinnaren med flest antal röster.

Lilla Edets kommuns monter


Från Lilla Edets kommun fanns tre områden representerade i montrar: energi- och klimatrådgivning, räddningstjänsten samt mark och exploatering.

I mark och exploaterings monter låg fokus på att utveckla Lilla Edet. I slutet på den andra mässdagen fanns det fullt med olika förslag, skrivna av personer i alla åldrar. Barnen hade även möjlighet att rita sin drömlekplats. Teckningarna kommer användas som inspiration vid utformningen av den nya lekplatsen som ska skapas vid Gossagården i Ekeberg.

— Det var en positiv medborgardialog med besökare i alla åldrar, säger Cecilia Friberg, mark- och exploateringschef i Lilla Edets kommun.

Ylva Laudon, handelsutvecklare, stämmer in:

— Det har varit väldigt roligt att få möta de idéer och tankar som besökarna har om hur det går att utveckla Lilla Edets centrum. Nu ska vi ta tillvara på dessa och fortsätta utvecklingsarbetet.

Cecilia Friberg, mark- och exploateringschef, i kommunens monter.

Några av barnen som passade på att rita sin drömlekplats var Matilda 2 år och Ville 4 år som tillsammans med föräldrarna Hanna Lindqvist och Christian Stjärneborn besökte mässan.  

— Vi är precis nyinflyttade till Lilla Edet från Göteborg. Jag är härifrån och nu har vi flyttat tillbaka för att få det lugnare för barnen. Vi är här idag för att jag vill visa på vad som finns i Lilla Edet och träffa bekanta. När jag var yngre var jag ofta på mässan och därför tog vi med barnen då det är ett roligt tillfälle för dem också, berättar Hanna Lindqvist.
 
Hon fortsätter:
 
— Barnens drömlekplats innehåller mycket grönområden, rutschkanor, gungor och sandlådor.  

Hanna Lindqvist har flyttat tillbaka till Lilla Edet med familjen. Här ritar barnen Matilda och Ville sin drömlekpark.

Några andra barn som passade på att rita sina drömlekplatser var Elsa och Hedda som här sätter upp sina teckningar i montern.

Förslagen finns utställda i Medborgarservice


Kommuninvånarnas idéer och tips på hur man kan utveckla Lilla Edet och barnens teckningar av sin drömlekplats finns att ta del av i Medborgarservice i kommunhuset under april månad.

Mer om utställarna   

  
Det var många nöjda utställare på mässan. En av dem var Karin Nygren som var en av aktörerna i modevisningen med företaget PompdeLux:

— Det är roligt att få vara med i modevisningen och i vår monter har vi haft en hel del besökare. För oss har det varit ett bra sätt att visa upp sig och att vi finns här på hemmaplan.

I en annan monter lite längre bort står Anton Johansson och Folkets Hus Lilla Edet. Även de har haft många besökare och då särskilt barn. I deras monter har barnen kunnat se på olika filmer, vilket varit mycket populärt.

— Vi är jättenöjda med hela helgen! Det har varit trevligt att få träffa gäster och kunder. Just nu trycker vi särskilt på att kulturarenan snart öppnar, där Folkets Hus blir en del tillsammans med kommunens bibliotek och musikskola.

Folkets Hus hade lyckats skapa en härlig biokänsla i sin monter.

En annan populär monter erbjöd ansiktsmålning. Michaela Löf och Jonna Thorin, elever från Hår- och Makeupstylistprogrammet på Drottning Blankas gymnasieskola i Trollhättan, hade fullt upp i sin monter. Där fick de yngre mässbesökarna sina ansikten målade i olika fantasirika motiv. Motiven att välja på var många, men vissa sminkningar var mer populära än andra.

— Det är tigern och fjärilen vi gör mest av i dag, konstaterar Michaela Löf glatt.

Många barn ville bli ansiktsmålade som tigrar.

KAKADUA nätverkade med företagen


Bertil Nylén och Teres Linchausen som arbetar med projektet KAKADUA fanns också på plats. KAKADUA är ett kommunalt projekt som vänder sig till personer mellan 16-24 år som inte arbetar, studerar eller på annat sätt är sysselsatt. Projektet är till för att ge stöd och hjälp för att fortsätta studera, arbeta eller ha en annan meningsfull sysselsättning.

Under Lilla Edetmässan passade Bertil Nylén och Teres Linchausen på att samtala med företagare om möjligheter att ta emot ungdomar på praktikplatser inom ramen för KAKADUA.

— Företagarna vi pratade med visade ett stort socialt engagemang kring frågan att kommunen nu intensifierar arbetet kring att underlätta för ungdomar mellan 16-24 år, som saknar fullgoda gymnasiebetyg, arbete eller annan sysselsättning. Att företag utefter behov och möjlighet hjälper till att ordna med praktik och arbetsplatser sågs som självklart, säger Bertil Nylén som är projektledare för KAKADUA.

Teres Linchausen och Bertil Nylén från projektet KAKADUA passade på att samtala med företagare under mässan.

Dokumentär om Lilla Edetmässan


Elever från kursen i filmskapande på musikskolan gjorde en dokumentär om mässan där de genomförde intervjuer med besökare och företag. Premiärvisningen var ett uppskattat inslag för mässbesökarna och utställarna och en trevlig avslutning på Lilla Edetmässan. Nu ser vi fram emot nästa upplaga av mässan!

Dokumentärfilmen gjord av elever i filmskapande på musikskolan visades upp i slutet av mässan

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »