Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-09-09
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Alla niondeklassare ute på prao – Pontus hakar på FredrikEllbo åkeri

Pontus ute på prao framför lastbil.

Pontus Nilsson praoar på Ellbo åkeri.

Det är nu dags för prao igen och nästintill alla nior är ute på prao under vecka 36. Alla elever i årskurs 9 har fått möjlighet att ge sig ut på prao då det ingår i skolarbetet, men några få gör i stället arbetslivsrelaterade uppgifter på skolan. Majoriteten har ordnat sin praoplats själva och de flesta av dem är ute på privata företag, både i vår egen kommun och i kranskommunerna. Det finns också praoelever ute på skolor, förskolor och några ute i Lilla Edets kommuns egen förvaltning.  

En av praoeleverna är Pontus Nilsson i 9D på Fuxernaskolan. Under sin prao åker Pontus med lastbilschaufför Fredrik Abrahamsson från Ellbo åkeri. Tillsammans är de ute på vägarna under veckan och kör, lastar och lossar gods som bland annat betong och måleriutrustning.


Ellbo åkeri är ett åkeri i Lilla Edet. De utför tjänster inom logistik, bud och tipp och chakt och trafikerar hela Sverige, men främst de mellersta och södra delarna. Företaget etablerades 1974.

Både kortare och längre turer

Under veckan har det blivit både kortare och längre turer. I början på veckan bar det ner till Göteborg på dagsturer, men Pontus prao avslutades med en långkörning till Ramnäs kraftverk norr om Västerås. Då fick Pontus också prova på hur det är att övernatta ute på vägarna - en vardag för många lastbilschaufförer.


— Jag är intresserad av fordon och motorer det är anledningen till att jag valde att praoa med just detta. Hemma har jag flera mopeder och en traktor som jag meckar mycket med, så motorintresset har jag.


I framtiden kan Pontus gärna tänka sig att arbeta som lastbilschaufför och på gymnasiet vill han plugga Fordons- och transportprogrammet.

Kan delta i nästan allt arbete

Under sin prao kan Pontus delta i allt arbete, förutom själva körandet av lastbilen. Under veckan har godset lastats och lossats maskinellt, och då uppstår inga riskfyllda moment som man annars kan behöva speciell utbildning för.


— Jag tycker allt jag har testat på hittills har varit kul, det har inte varit något som varit svårt eller tråkigt. Det har varit bra - kul.


Praoplatsen fick Pontus genom kontakter, då hans familj känner Fredrik.


— Det känns viktigt att ta emot praoelever, ungdomar behöver komma ut i arbetslivet och se hur det fungerar. Det skiljer sig mycket mellan teori och praktik och det är viktigt att visa, säger Fredrik Abrahamsson.

Pontus och hans handledare framför lastbil.

Pontus tillsammans med sin handledare Fredrik Abrahamsson.

Artikeln är gjord av Mehdi Ghulami, som praoar på kommunledningsförvaltningen i Lilla Edets kommun.
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »