Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-07-11
Senast uppdaterad: 2016-07-11

60 ungdomar feriearbetar inom kommunen i sommar

Wilma Huhtala har arbetat på Prässebäcks gruppboende.

Alla som är födda 1999 och bor i Lilla Edets kommun kunde i år söka feriejobb under sommarn. Sammanlagt var det 60 personer som nappade på möjligheten.

Arbetsmarknadsenhetens uppdrag är att ge alla ungdomar födda 1999 som är skrivna i kommunen möjlighet till feriearbete. Mikael Skjerdahl som arbetar på arbetsmarknadsavdelningen och som hållit ihop projektet kring feriearbetarna berättar:

— Undersökningar visar att det är lättare att komma in på arbetsmarknaden om du haft ett sommarjobb. Därför är det kul att vi kunde erbjuda så många feriejobb i år.

Om du läser på gymnasiet så får du inte studiebidrag på sommaren. Då kanske man både vill och behöver arbeta. Feriearbete hos kommunen har funnits tidigare år, men i år var första gången arbetstillfällena var så många. Arbetsmarknadsenheten skickade ut brev till alla som kunde söka feriejobb och informerade om möjligheten. Från början fanns det ett sjuttiotal anmälningar, men några sökande hoppade av. Nu är det 60 ungdomar ute på feriearbete i kommunens olika verksamheter. Många arbetar inom vård, kök och inom LEIFAB med utomhusarbeten, som till exempel att klippa gräs och underhålla utomhusmiljön.

Ali-akber Alekberov har arbetat på kommunikationsavdelningen som sitter i kommunhuset

Feriearbetarna berättar


Wilma Huhtala arbetar på Prässebäcks gruppboende inom verksamheten funktionshinder. Hon bor i Lilla Edet och pluggar ekonomi på gymnasiet i Trollhättan. Hon har tidigare arbetat en sommar i klädbutik, men säger att det här är hennes första "riktiga" sommarjobb som hon själv har ordnat. Wilma visste att det fanns feriejobb att söka hos kommunen när man var 16 år, för det har det funnits tidigare år också, även om platserna då varit färre. Wilma berättar:

— Det är jättekul att umgås med de som bor här. Att arbeta med människor är verkligen trevligt.

Även om Wilma har valt att läsa i ekonomi, så kan hon absolut tänka sig att arbeta vidare på Prässebäck i framtiden.

— Det vore jättebra att kunna hoppa in på till exempel helger eller lov. Det är nära till jobbet och jag trivs jättebra.

En annan feriearbetare är Ali-akber Alekberov går på NTI Mediegymnasium i Göteborg och feriearbetar på kommunens kommunikationsavdelning. Han berättar:

— Det har varit väldigt trevligt och kul även om jag satt med kontorsarbete hälften av tiden. Men jag har också gjort andra spännande uppgifter med mina kollegor. Jag kände mig välkommen från början. Bland annat har jag fått designa, fota, skriva, kontrollera, intervjua och även stå vid medborgarservice. Jag förväntade mig inte att få göra så många varierade uppgifter som var roliga och lärorika samtidigt.   

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »