Strömsskolans elever sålde majblommor som aldrig förr!

Ett gäng glada barn håller upp diplom och ler. De står i solen ute på en gräsmatta.

För fjärde året i rad så lyckas eleverna i Strömsskolans årskurs 3-6 slå rekord i majblommeförsäljning igen! I år lyckades eleverna slå sitt tidigare rekord med 50 000 kronor och årets försäljning landade på hela 196 645 kronor. Fantastiskt jobbat!

Strömsskolan har en tradition av att sälja majblommor och har i kamratlig anda tävlat mellan klasserna vem som kan sälja mest. Totalt var det 88 elever som sålde majblommor och extra bra gick det för årskurs 3, som sålde för 90 064 kr. Maria Georgiou Ekberg, lärare på Strömsskolan och engagerad i majblommekretsen Hjärtum-Ström-Västerlanda, håller ihop försäljningen på skolan.

— Det fantastiskt roligt att eleverna lyckat så bra och att engagemanget varit så stort, säger Maria.

Barnen som säljer får behålla 10 procent av värdet de själva sålt för och 10 procent går till klasskassan. Resterande 80 procent går till Majblomman, en ideell barnrättsorganisation som delar ut ekonomiskt stöd, påverkar politiska beslut och finansierar forskning för att motverka barnfattigdomen i Sverige.

Stort tillskott till den lokala föreningen

Ungefär en tredjedel av majblommeförsäljningen har varit via webbshoppar eleverna satt upp och resten har de sålt på vanligt vis genom att knacka dörr eller stå utanför affären och sälja.

— Hälften av den summa som går till Majblomman går till den lokala föreningen, så det här var ett jättefint tillskott till vår majblommekrets. Nu finns det gott om pengar i kassan lokalt att ansöka om för familjer via Majblomman. Det kan till exempel vara bidrag till avgiften för idrottsföreningen barnet vill vara med i, en cykel, fotbollsskor, ett sommarläger eller till kläder, berättar Margot Färjhage, majblommekretsen Hjärtum-Ström-Västerlanda.

Diplom, biobiljetter och presentkort på Liseberg

Ute på gräsmattan på skolgården delades det ut diplom och de elever som sålt mest uppvaktades av majblommekretsen med biobiljetter eller presentkort på Liseberg.

Flest majblommor sålde Mio Markarström i årskurs 4 – han sålde för hela 10 270 kronor! För den prestationen vann Mio också 2023 års ungdomspris, som delades ut av bildningsnämndens ordförande på nationaldagen i Ströms slottspark.

— Vi tävlade mellan klasserna. Jag sålde både i webbshop och har knackat dörr också, berättar Mio.

Aleksandar Durovic berättar att majblommeförsäljningen går enklast i början.

— Första dagen går det bäst, det gäller att vara ute först. Bäst säljer den ensamma blomman. Jag gick också in och sålde på ålderdomshemmet, där hade ingen varit tidigare och de äldre köpte mycket blommor av mig, säger Aleksandar.

— Jag fick skjuts med bil ut dit ingen hade varit och sålt innan, längre ute på landet, säger Leo Zgorski.

Oliver Jagebrant Wikström sålde ända bort i Gråbo.

— Jag var med familjen där, då passade jag på att sälja. Sedan har jag sålt på släktkalas och även haft en webbshop. Jag sålde för drygt 5 000 kronor, så för de pengar jag får behålla själv så har jag råd att köpa en katt, berättar Oliver.

Glad kille håller upp ett diplom. Han står ute på en gräsmatta.

Mio Markarström sålde majblommor för makalösa 10 270 kronor!

Tre kvinnor håller upp ett diplom och en väska med en majblomma på.

Från vänster: Maria Georgiou Ekberg, lärare på Strömsskolan, Margot Färjhage och Siw Fors, majblommekretsen Hjärtum-Ström-Västerlanda, delade ut diplom, biobiljetter och presentkort.

Om majblomman

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som delar ut ekonomiskt stöd, påverkar politiska beslut och finansierar forskning för att motverka barnfattigdomen i Sverige.

Barnkonventionen är grunden för Majblommans arbete. Barnkonventionen säger bland annat att alla barn har rätt till skälig levnadsstandard med bostad, kläder och mat samt att barn har rätt till utbildning som är kostnadsfri och tillgänglig. Barn har också rätt till lek, vila och fritid och allt detta verkar Majblomman för.

Läs mer om majblommans verksamhet och sök ekonomiskt stöd på majblommans webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Kategori: Utbildning och barnomsorg

Kontakt

Senaste nyheterna

  • Ukrainas flagga
  • Ukrainas flagga

  • Är du från Ukraina?

    Från och med 1 juli 2024 gäller nya regler gällande rätten att få svenskt personnummer. Vill du veta vad det innebär för dig som bor i Lilla...
  • En kille och tjej i halvbild utomhus.