Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-04-24
Senast uppdaterad: 2018-04-24

Världsbokdagen uppmärksammades

Wilma Wall och Nova Sandbeck från 4B läser varsin spännande bok.

23 april firades Världsbokdagen 2018 på olika sätt runt om i kommunen. På Strömsskolan uppmärksammades dagen med bland annat en läsande flash mob. Vinnare korades också i Bokjuryn Västs läsutmaning.

Den ursprungliga planen för Strömsskolans flash mob var att alla elever och personal klockan 8.45 på måndagsmorgonen samtidigt skulle gå ut på skolgården och sätta sig någonstans och bara läsa och njuta. Men när vädergudarna levererade hällregn fick flash mobben istället ske inomhus runt om i skolans lokaler. Och det blev trots allt en mycket trivsam stund.


– Syftet med att uppmärksamma Världsbokdagen är att öka läslusten och intresset för litteratur. Vi är alla varandras förebilder och inspirerar varandra, så därför är det viktigt att även vi som personal deltar och visar att vi gillar att läsa, säger Carina Andersson, skolbibliotekarie på Strömsskolan.

Läser helst spännande böcker

I korridorer, klassrum och grupprum – överallt satt elever och läste under tystnad. I varsin fåtölj i biblioteket satt kompisarna Wilma Wall och Nova Sandbeck från 4B.

– Helst läser jag böckerna om LassaMajas detektivbyrå, men nu har jag hittat en annan spännande bok. Jag läser ganska mycket och hemma brukar jag också läsa för mina småsyskon, berättar Wilma med viskande biblioteksröst.

Efter lässtunden pratade eleverna om sina böcker klassvis i bokcirklar och ägnade sig sedan åt ett litteratur-quiz.

Vinnare korades i Bokjuryn Väst

Under världsbokdagen korades också vinnarna i Bokjuryn Väst. Bokjuryn Väst är ett samarbete mellan Folkbiblioteken i Göteborg, Lilla Edets bibliotek, Borås stadsbibliotek och Kultur i Väst.

Utmaningen har pågått sedan i november och fyra klasser i Lilla Edet deltog, klass 5 A och B på Fuxernaskolan, klass 5 på Strömsskolan och klass 5 på Nya Skolan. Klasserna samlades gemensamt i biblioteket för prisutdelning och efterföljande fika.

Bland 60 utvalda böcker för barn- och ungdomar fick eleverna rösta fram den bok de tyckte var bäst. Bästa bok blev ”Om jag får stanna” av Kajsa Gordan.

Vinnare av läsutmaningen på skolorna i Lilla Edet blev Alexander i klass 5 A på Fuxernaskolan. Sammanlagt hade Alexander läst 20 böcker, eller hela 3 303 sidor.
Första pris bestod, förutom av äran, av biobiljetter med tillhörande popcornmenyer.


— Jag gillar att läsa! Helst läser jag fantasy, berättar den glade vinnaren.

Alla elever som under läsutmaningen läst 1 000 sidor eller mer fick även välja ett bokpris. Prisutdelningen avslutades med saft och kanelbullar.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »