Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-04-07
Senast uppdaterad: 2015-04-07

Var börjar och slutar hembygden?

Johan från Lilla Edet, Sirwan från Falun, Mikaela från Göta och Pontus från Västerås. Ungdomar från hela landet är med i Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson projekt Hembygd — någonstans i Sverige. Sedan den 19 mars har utställningen funnits i kommunhuset och den 1 april kom initiativtagarna och producenterna och berättade om projektet. Utställningen finns i kommunhuset till och med 13 april.

Projektet Hembygd - någonstans i Sverige startade i de diskussioner om hembygd som började komma för några år sedan, berättar Annica Carlsson Bergdahl. Hembygd är förknippat med något för länge sedan och det var av den anledningen som initiativtagarna och producenterna var intresserade av att veta vad nuet, ungdomarna, tycker om det samhälle och den hembygd vi lever i. Tanken med projektet är att öka delaktigheten för unga och att jobba med frågor genom pedagogiskt material som skolor, grupper och föreningar kan använda sig av.

Unga i projektet


Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson har rest landet runt för att träffa ungdomar. Omkring 3000 mil för att ta sig från Oxie i söder till Pajala i norr och från Skärhamn i väster till Stenkumla i öster. Kontakten med de ungdomar som deltog i projektet fick de genom bland annat skolor, fritidsgårdar och studieförbund. Ungdomarna har deltagit i projektet med olika delar som filmer, egenproducerade texter och foton.

- I projektet fick vi in cirka 2500 bilder från ungdomarna på deras hembygd, varav 60 av dem finns i boken om projektet och vissa i utställningen, berättar Jerker Andersson.

Hembygd - någonstans i Sverige


Den regionala turnéversionen, som nu finns i Lilla Edets kommunhus, är baserad på ungdomar som de träffat i området kring Göteborg. Både i föreläsningen och i utställningen finns lokala knutpunkter med ungdomar från både Lilla Edet och Göta. När frågan kommer upp kring vad hembygd är för Annica Carlsson Bergdahl och Jerker är de båda överens om att för dem är hembygd lika med platser men även andra saker.

- Jag har funderat på det under projektets gång. Vad är hembygd? Det är för mig inte en hembygd utan fler, säger Jerker Andersson.

Annica Carlsson Bergdahl fortsätter med att beskriva att för henne handlar det om minnen och känslor som blir ens identitet.

Besök utställningen!


Den regionala turnéversionen av Hembygd - någonstans i Sverige finns till och med 13 april i Lilla Edets kommunhus. Utställningen både berör och väcker tankar. Rot produktion samarbetar med Västarvet i denna regionala turnéversion av Hembygd någonstans i Sverige. Kultur och fritid inom Lilla Edets kommun har tagit hit utställningen och arrangerat föreläsningen.   

- Besök utställningen för att ta del av människor. Se människor och de likheter som finns mellan oss, inte olikheterna. Det finns saker som berör oss alla, beskriver Annica Carlsson Bergdahl anledningen till varför hon tycker man ska besöka utställningen.  

Läs mer om utställningen Hembygd - någonstans i Sverige.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »