Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-03-18
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Stor risk för gräsbränder

Våren är äntligen här. Tyvärr innebär det även att det råder stor risk för gräsbränder och räddningstjänsten manar till försiktighet när du eldar utomhus så här års. Tänk på att iaktta försiktighet när du eldar trädgårdsavfall, fjolårsgräs eller ordnar påsk- och valborgseldar. Torrt fjolårsgräs kan lätt ta eld.

Nu är det torrt i markerna och det innebär stor risk för gräsbränder. Det är du som eldar som ansvarar för elden och eventuella konsekvenser. Det är även ditt ansvar att kontrollera om det råder eldningsförbud eller inte. Här kan du få hjälp av MSB:s app "Brandrisk ute" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som går att ladda ner till din mobila enhet. Den hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Informationen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus.

På SMHI:s webbplats kan du också se vilka områden som brandriskvarningar är utfärdade för. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att tänka på vid eldning:

  • Elda inte om det blåser.
  • Elda inte i mörker.
  • Den som tänder ansvarar för att det blir släckt.
  • Kontrollera att all glöd är släckt innan du lämnar platsen.
  • Placera elden långt från byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation för att undvika brandspridning.

Påsk- och valborgseldar


Om du anordnar större eldningar inför påsk eller valborg anmäl det till räddningstjänsten, 0520-65 96 59. Vill du ha råd och tips för att elda på ett säkert sätt får du också gärna kontakta räddningstjänsten.   

Eldningsförbud  


Från och med 1 april till och med den 1 september är det förbjudet att elda löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom områden med detaljplan. Eldning får aldrig ske så att du stör eller skapar olägenhet för andra människors hälsa.

Läs mer om eldning utomhus.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »